Ponta: Este pentru prima dată când câştigăm alegerile în Republica Moldova. Mă gândesc la o cale corectă să-i tai pensia lui Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a fost inivitat luni seară la România TV. Ponta a convocat pentru mâine dimineaţă, la prima oră, o videoconferinţă cu liderii PSD din teritoriu în care se vor analiza rezultatele alegerilor prezidenţiale, dar se va cere şi un mandat de negociere pentru funcţia de premier.

Principalele declaraţii:

În următoarele 10-12 zile voi continua să vorbesc despre proiectul de ţară.

Nu mă uit la contracandidaţi foarte mult. Obiectivul meu a fost să menţin scorul de la europarlamentare. Am obţinut cu 3 procente mai mult, ceea ce este mai bine. Eu mă adresez în  turul al doilea alegătorilor tuturor celorlalţi 12 contracandidaţi. Cu unii contracandidaţi deja am vorbit, cu alţii vorbesc mâine. Am vorbit cu domnul Meleşcanu, cu domnul Tăricean, cu domnul Diaconescu. Mâine vorbesc cu domnul Vadim Tudor şi domnul Kelemen.

Nu am vorbit cu doamna Udrea. Alegătorii români, dacă trec de partea pasională sau pătimaşă, deci dacă gândesc cu mintea, ştiu că măsurile pe care le voi lua în continuare sunt de centru dreapta. Justiţia este azi mult mai eficientă decât în anii când domnii Morar şi Băsescu o conduceau.

Nu spun «nu» niciunui alegător. Ştiu ce a reuşit Băsescu: s-a făcut de râs total pe final de mandat. Domnul Iohannis, după ghinioane, s-a retras şi a spus că DNA o să omoare pe PSD şi Ponta. E un calcul greşit. Alegerile se câştigă sau pierd de către candidaţi.

Ştiu că în următoarele 12 zile trebuie să dau mesaje clare: sloganul meu de campanie reflectă dorinţa mea de a reprezenta cât mai mulţi români. Guvernarea USL va continua până în 2016.  Mâine punem bazele USL II. 

Despre votul în diaspora

Consider inacceptabil că românii nu au putut vota. Mâine, BEC va lua decizii privind îmbunătăţirea procedurii de vot: să se poată completa formularele antifraudă mult mai rapid. Am spus clar azi: ministrul de externe, secretarii de stat, ambasadorii, pe 16 noiembrie, la ora 21.00, dacă există un singur român care nu votează în diasporă, pleacă toţi. 

În Republica Moldova, este prima dată când câştigăm alegerile. Cele mai mari comunităţi sunt în Spania şi Italia, unde nu au fost probleme. 

Preşedinţii secţiilor de vot din străinătate vin vineri la MAE şi au instructaj cu BEC. I-am cerut ministrului să-i schimbe pe toţi preşedinţii de la birourile electorale care au greşit duminică. 

În ţară au votat 9,6 milioane de români şi nu au existat probleme. 160.000 de români din diaspora au votat în afara ţării. Mai puţin de jumătate au votat cu Klaus Iohannis. 

Nu cred că domnul Iohannis are vreo strategie. Iohannis e o copie destul de slabă a lui Traian Băsescu. 

Despre Klaus Iohannis

N-am văzut prea mulţi liberali în jurul lui Iohannis. Dacă merge tot cu acelaşi staff, tot cu Blaga, Anastase, Flutur... nu are un profil personal...

Cred că dl Iohannis se va prezenta la dezbaterea directă, organizată de România TV, Realitatea TV, B1TV şi Antena 3. Eu voi fi prezent luni, marţi, miercuri, joi, la ora 20.00 şi nu mă aştept ca el să nu fie. Vom discuta despre politica externă, despre social, economie, ce am discutat cu sindicatele etc.

Până acum dl Iohannis a mers doar la televiziunile cu interviuri aranjate şi acolo a avut ghinion.

Despre Călin Popescu Tăriceanu şi viitorul prim-ministru

Sigur că mă interesează voturile dlui Tăriceanu. Vreau să-i reprezint pe cei care au votat USL.

E un singur partid liberal acum, cel al dlui Tăriceanu.

Mâine, la ora 17.00, o să merg şi o să le spun colegilor că am discutat cu unele persoane care cred că ar fi în regulă ca prim-miniştri am un shortlist (listă scurtă - n.n.)

Voi lucra în continuare şi cu dl Meleşcanu, şi cu dl Tăriceanu, şi cu dl George maior. Cu dl Meleşcanu, în funcţia pe care o va avea.

Primul-ministru nu va fi din PSD, am discutat deja acest lucru cu colegii din partid.

Nu va fi o remaniere guvernamentală, se va numi un nou guvern după ce eu îmi voi da demisia, ca preşedinte al ţării.

Cum se împart portofoliile în viitorul guvern este treaba primului-ministru.

Dacă ar fi candidat Crin Antonescu, eu nu aş fi candidat la preşedinţie. De la PSD ar fi candidat altcineva, eu nu.

Mi-aş dori să fie pe lista scurtă şi dl Mugur Isărescu, dar nu va fi. I-am solicitat acest lucru, dar nu a vrut.

Despre bugetul de stat şi regimul taxelor

Este prima dată când am cheltuit tot atâţia bani câţi am încasat. Avem datele la 31 octombrie, am cheltuit 176 de miliarde, la venituri de 175,5 miliarde.

Mai avem de încasat 15 miliarde şi de cheltuit 12 miliarde.

Taxa pe construcţiile speciale la scădea la 1%.

Este posibilă şi reducerea TVA, în 2015, şi la legume-fructe şi carne.

Anul viitor, cu noi la guvernare, şi pensiile vor creşte cu 5%.

Nu cred că dl Iohannis ştie cât e PIB-ul României. Nu a avut ocazia să se ocupe, ca primar s-a ocupat de retrocedări. Ştiu câte clădiri din centrul Sibiului au fost retrocedate de către primar comunităţii pe care o reprezintă.

Am găsit o întrebuinţare pentru casa pe care nu i-am repartizat-o dlui Băsescu, am vorbit cu o fundaţie foarte serioasă. Este o fundaţie care se ocupă de marii campioni. Am de gând să iniţiez o modificare a legii (n.n. - legea în baza căreia preşedintele primeşte locuinţă după ce şi-a încheiat mandatul).

Atac la pensia lui Traian Băsescu

M-am gândit să-i tai pensia dlui Băsescu. Acea suspendare simbolică ar fi o cale. Pentru a lua pensie, trebuie să ai mandat complet, din câte ştiu. După ce el le-a tăiat pensiile oamenilor, caut o cale corectă prin care să-i tai pensia dlui Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite