Ponta: CSAT va decide cota de refugiaţi. Predoiu: Guvernul României se bâlbâie pe o temă europeană şi de securitate naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Victor Ponta a afirmat, luni, că decizia asupra cotei de refugiaţi va fi luată după şedinţa CSAT care, cel mai probabil, va avea loc săptămâna viitoare, precizând că statul român nu poate accepta mai mult decât are capacitatea de primire, 1.500 de locuri. Discursul social-democratului a fost taxat de liberalul Cătălin Predoiu, care considerat că o astfel de declaraţie produce „stupoare” la Bruxelles.

„România trebuie să fie o ţară europeană şi să fie solidară cu tot ceea ce se întâmplă în Europa. Solidaritate înseamnă drepturi şi obligaţii, adică avem aceleaşi obligaţii cu celelalte ţări, trebuie să avem şi aceleaşi drepturi. Iată că acum poate se constată ce nedreptate s-a făcut României cu Schengen. (…) Tocmai ţările care acum ne cer să fim solidari în problema refugiaţilor sunt ţările care ne-au tot amânat cu Schengen”, a spus Ponta, la ieşirea de la şedinţa Biroului Politic al PSD.

Liderul de la Palatul Victoria a adugat că decizia asupra cotei de refugiţi va fi luată după discuţiile din CSAT. „Nu putem primi în niciun caz pe termen scurt mai mulţi refugiaţi  decât avem în acest moment capacitatea. În acest moment, capacitatea României este de 1.500 de locuri”, a mai declarat Ponta care susţine că parte dintre cele 1.500 de locuri sunt deja  ocupate

Social-democratul a invocate şi faptul că statele europene trebuie să încerce să găsească soluţii pentru a oprirea cauzei valului de imigranţi, nu a efectului. 

Liviu Dragnea Parcă nu aş vrea să văd mii de imigranţi pe străzile Bucureştiului

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la finalul şedinţei BPN,  cu ar vrea nu să se ajungă în situaţia ca mii de imigranţi pe străzile din Bucureşti, aşa cum s-a întâmplat zilele trecute la Budapesta.

Liderul PSD a povestit că, vineri, a fost în Ungaria şi a observat comportamentul unora dintre refugiaţi, pe care l-a etichetat drept„ciudat”

„Am văzut cum câteva mii de oameni s-au organizat în câteva minute şi au decis să plece în marş de acolo pe străzile Budapestei şi parcă nu aş vrea să văd mii de imigranţi pe străzile Bucureştiului", a afirmat Dragnea, declarându-se îngrijorat de evoluşia problemei imigranşilor

„Cred că este normal să cer, atât cât pot eu, tuturor instituţiilor statului ca într-un termen rezonabil, rezonabil însemnând rapid, ca România să aibă o analiză foarte serioasă asupra capacităţii de a primi sau nu imigranţi, câţi imigranţi poate primi în condiţii decente", a mai spus Dragnea care a menţionat faptul că România trebuie să aibă capacitatea de a negocia eventuala cotă şi să ridice şi probleme tranzitului.

„Nu este foarte simplu să campezi mii de refugiaţi în România trebuie să te gândeşti serios dacă din punct de vedere a asigurării medicale suntem pregătiţi pentru un număr de..., dacă avem capacitatea organizatorică şi administrativă de a-i putea caza pe toţi cei care ar putea să vină şi în condiţii de iarnă, de a le asigura hrană în condiţii decente", a adăugat social-democratul.

Predoiu:  Guvernul României se bâlbâie pe o temă europeană şi de securitate naţională

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a criticat, luni, modul în care au înţeles  Victor Ponta şi Liviu Dragnea să trateze tema refugiaţilor. „Azi, dl Ponta s-a declarat solidar cu ţările europene în problema refugiaţilor, avansând în acelaşi timp o cifră modică de 1500 de refugiaţi pe care guvernul Ponta e dispus să îi primească. În acelaşi timp, şeful lui de partid, preşedintele interimar PSD Liviu Dragnea, a făcut declaraţii care au plasat România în câmpul refuzului de a primi refugiaţi. Declaraţii contradictorii la nivel înalt politic şi administrativ! Ca să fie tabloul complet, ministrul lor Aurescu, şeful diplomaţiei, spunea că aşteptăm planul concret al UE ca să ne poziţionăm. Geniali toţi trei!" a declarat Predoiu într-un comunicat de presă

Politicianul liberal susţine că astfel de declaraţii ar fi produs „stupoare" la Bruxelles. „Poate că celor doi şefi, Ponta şi Dragnea, nu li se pare nimic ciudat în felul în care acţionează, dar îi rog să se informeze la Bruxelles despre ecourile declaraţiilor de astăzi. De o săptamână, guvernul României se bâlbâie pe o temă europeană şi de securitate naţională. Mâine, la Bruxelles, se va pune problema sancţiunilor împotriva ţărilor care nu demonstrează solidaritate europeană", adaugă prim-vicepreşedintele PNL.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri