PNL se delimitează de proiectul lui Daniel Zamfir prin care dobânzile la împrumuturile în lei ar putea fi plafonate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a anunţat, vineri, că liberalii nu susţin proiectul de lege al senatorului PNL Daniel Zamfir, prin care ar fi limitate dobânzile plătite de oameni la împrumurile în lei, atât cele noi, cât şi cele deja contractate, în contextul în care recent dobânzile la creditele în moneda naţională au urmat un trend ascendent.

 „Plafonarea dobânzilor la creditele bancare este o iniţiativă populistă şi contrară economiei de piaţă liberă. O astfel de măsură îi afectează, până la urmă, exact pe cei pe care pretinde că îi apără – firmele private şi românii. Este o iniţiativă împotriva spiritului şi valorilor liberale şi nu reprezintă Partidul Naţional Liberal“, a scris Robert Sighiartău, secretar general al PNL. 

Potrivit unui proiect depus de senatorul PNL Daniel Zamfir, cunoscut pentru legi precum darea în plată sau legea conversiei, dobânda convenţională, cea remuneratorie şi cea penalizatoare la împrumuturile în lei nu vor putea depăşi cu mai mult de 50% pe an dobânda legală stabilită de Banca Naţională (BNR). În momentul de faţă, aceasta ar însemna că băncile nu vor mai putea credite cu dobânzi care să depăşească nivelul de 2,625%, adică dobânda de referinţă a BNR, de 1,75%, la care se adaugă jumătate din acest procent. 

Proiectul a primit raport favorabil din partea comisiei economice şi a comisiei de buget ale Senatului.

Explicaţia pentru această iniţiativă este adusă de avocatul Gheorghe Piperea. El susţine că stabilirea unui nivel pentru orice tip de dobândă este necesară pentru că dobânzile penalizatoare ajunseseră la 4-5 cifre, iar în unele cazuri chiar la 20.000% penalitate pe an, care se capitalizează. În mod normal, a spus Piperea, dobânzile ajung acum de regulă la 300% pe an.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite