PNL, AP şi PNŢCD moşesc o nouă alianţă de dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După destrămarea Alianţei DA, PNL negociază cu PNŢCD şi AP formarea unei noi structuri de dreapta. PNL şi-a anunţat intenţia coagulării forţelor de dreapta şi începerea negocierilor de

După destrămarea Alianţei DA, PNL negociază cu PNŢCD şi AP formarea unei noi structuri de dreapta.

PNL şi-a anunţat intenţia coagulării forţelor de dreapta şi începerea negocierilor de fuziune cu Acţiunea Populară, condusă de fostul preşedinte Emil Constantinescu. Liberalii urmează să valideze fuziunea pe 20 martie. Negocierile pentru fondarea unei alianţe politice se precipită în acest an, în condiţiile în care în toamna anului trecut cele trei formaţiuni au pus bazele unui pol de centru-dreapta.


Profesorul Zoe Petre, lider al AP, a declarat ieri că Acţiunea a primit invitaţia liberalilor şi, în principiu, nu există opoziţie faţă de ideea fuziunii, justificată şi de aplicarea votului uninominal. AP ar putea solicita PNL să îşi asume un pact de solidaritate între lumea politică şi societatea civilă. Fost consilier prezidenţial, Zoe Petre nu îşi doreşte un mandat de parlamentar, la fel ca şi fostul şef al statului Emil Constantinescu. Ea a evitat să precizeze cine ar putea fi candidatul prezidenţial al acestei noi alianţe politice.


Solicitată să comenteze oferta de înţelegere preelectorală a PSD, Zoe Petre a spus că există oricând posibilitatea unei înţelegeri de guvernare între partide de orientări diferite, câtă vreme acestea îşi declară public obiectivele comune şi limitele. "O înţelegere PSD - PNL depinde şi de măsura în care PNL evaluează primejdia instituirii unui surogat de partid unic", a spus ea.


Pragul de 8% nu e o problemă


PNŢCD şi PNL au stabilit deja înţelegeri punctuale electorale la alegerile pentru primari sau consilieri. La Timişoara, cele două partide au înfiinţat Alianţa pentru Timişoara în sprijinul fostului lider ţărănist Gheorghe Ciuhandu, actualul primar, cotat cu şanse mari în sondaje pentru un nou mandat. Înţelegeri punctuale pentru candidaţi bine plasaţi vor fi încheiate şi în Bistriţa, Vâlcea, Dolj, Neamţ, Sălaj, Hunedoara.

PNL ar putea accepta să încheie şi cu PC înţelegeri electorale punctuale pentru susţinerea unor candidaţi în alegerile din iunie.


Preşedintele PNŢCD Marian Miluţ declara ieri că ţărăniştii ar putea negocia cu PNL participarea pe liste comune la alegerile generale. Liberalii spun că în funcţie de rezultatele obţinute la locale între partide s-ar putea negocia anumite circumscripţii.

Claudiu Pavelescu, singurul deputat ţărănist, afirmă că în cazul formării unei alianţe formate din cele două partide, pragul electoral - 8% - nu trebuie să mai constituie o problemă, deoarece alianţa are obiective mai mari decât doar să supravieţuiască alegerilor. PNŢCD a relansat, de altfel, ieri ziarul "Dreptatea", ca săptămânal, cu un tiraj de 10.000 de numere. Oficiosul ţărănist, fondat în 1927, la care au semnat Corneliu Coposu şi Ilie Lazăr, este coordonat, între alţii, de fostul ministru al învăţământului, Virgil Petrescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite