PNL a atacat la Curtea Constituţională modificările la regulamentele Parlamentului privind cererile de reexminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu. FOTO David Muntean
Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu. FOTO David Muntean

Liberalii au depus la Curtea Constituţională două sesizări privind modificările aduse la Regulamentul Camerei Deputaţilor şi la cel privind şedinţele comune de plen, pe textele care privesc reexaminarea legilor transmise de preşedinte înainte de promulgare, a anunţat, marţi, liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu.

„Astăzi, grupul parlamentar al PNL a depus o sesizare la Curtea Constituţională referitoare la modificarea Regulamentului şi, de asemenea, grupurile PNL din Cameră şi Senat au depus o sesizare tot la CCR referitoare la modificarea Regulamentului şedinţelor comune. Ambele sesizări urmează aceeaşi speţă şi anume modul în care s-a făcut modificarea celor două regulamente privind reexaminarea legilor transmise de preşedinte înainte de promulgare“, a spus Nicolăescu, la Palatul Parlamentului.

Eugen Nicolăescu a ţinut să precizeze că textele iniţiale ale celor două regulamente, de dinainte de modificări, erau foarte clare, nu aşa cum au invocat cei din fosta coaliţie de guvernare.

„Evident legea se întoarce la Parlament, la prima Cameră sesizată, prima Cameră sesizată îşi exprimă punctul de vedere şi ajunge la Camera decizională. La Camera decizională se urmează paşii fireşti din Regulament şi anume: comisia sau comisiile sesizate în fond prezintă un raport, raportul se supune dezbaterii pe articole şi, după aceea, dezbaterii şi aprobării plenului. Urmează ca legea, după ce se îmbunătăţeşte cu toate aceste articole modificate prin reexaminare, se supune din nou votului. Modificările care s-au făcut la cele două regulamente — şi al Camerei, şi al şedinţelor comune — exclud, cel puţin în accepţiunea noastră, ca legea cu modificările pe care Parlamentul le face în urma reexaminării să mai fie votată. Cu alte cuvinte, se elimină posibilitatea votării unei legi modificate“, a mai spus liderul deputaţilor PNL.

„Nu se respectă prevederea constituţională din art. 77 alin. 3 care spune că o lege cu modificările, în urma reexaminării, se supune din nou votului, ori al Camerei, ori al plenului reunit al celor două Camere" a adăugat Nicolăescu care a subliniat că liberalii au făcut două sesizări şi au speranţa că va exista răspunsuri afirmative al CCR. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite