Plouă cu beneficii din partea Puterii. Opoziția nu se lasă nici ea

0
Publicat:

Parlamentarii Puterii au trecut de Senat două proiecte de lege prin care sunt acordate bonificații fie celor care donează sânge de mai multe ori pe stat, fie dacă își plătesc impozitele anticipat. Și Opoziția vine cu proiecte care ar pune presiune pe buget, dar ele au fost respinse.

Camera Deputaților va avea ultimul de cuvânt privind cele două inițiative FOTO Shutterstock
Camera Deputaților va avea ultimul de cuvânt privind cele două inițiative FOTO Shutterstock

Un proiect transpartinic, cu semnatari din PSD, PNL, UDMR și Grupul minorităților, și care propune ca persoanele care donează sânge de cel puțin 3 ori pe an să beneficieze de o reducere a impozitelor pe case și terenuri a trecut de Senat cu o majoritate covârșitoare și un singur vot contra.

După ce proiectul de lege ar trece și de Camera Deputaților, consiliile locale pot hotărî ce reducere a impozitului pot aplica pentru donatorii de sânge.

Plătitorii de impozit pe profit şi de impozit pe venitul microîntreprinderilor beneficiază, de la 1 ianuarie 2024, de o bonificaţie de 3% din impozitul pe profit, respectiv din impozitul pe venit, dacă achită anticipat impozitul trimestrial datorat, sub rezerva îndeplinirii cumulative a condiţiilor prevăzute de lege, potrivit unui proiect iniţiat de parlamentarii PNL, adoptat de Senat.

Propunem ca toţi contribuabilii buni-platnici, plătitori de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care în ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial/plata anticipată până la termenele scadente şi care la data de 1 ianuarie 2024 nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, să beneficieze de o bonificaţie de 3% exclusiv pentru realizarea de investiţii prevăzute în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărâre a Guvernului, respectiv Grupa 1 - Construcţii; Grupa 2 - Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale şi plantaţii, precum şi pentru susţinerea învăţământului profesional-dual”, a spus inițiatorul legii.

Bonificaţia de 3% poate fi utilizată de către contribuabil şi pentru cofinanţarea unei/unor investiţii mai mari decât valoarea bonificaţiei, sub condiţia să facă parte din categoriile de investiţii prevăzute de prezenta lege", se mai menționează în expunerea de motive la propunere legislativă pentru completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

AUR a venit, la rândul său, cu mai multe programe

Și Alianța pentru Unirea Românilor a venit în plenul Senatului cu mai multe inițiative. Un proiect este Legea pentru implementarea programului „Alexandru Pesamosca”, ddică un program prin care sunt sprijinite investițiile în domeniul medical, pentru noi unități sanitare, cu ajutor nerambursabil depână la 5 milioane lei.

De asmeneea, cei de la AUR mai au o Lege pentru implementare programului „Ion Ionescu de la Brad”, cu ajutoare nerambursabile de până la 2 milioane lei către operatorii economici din domeniul agriculturii, pescuitului sau sectorului alimentar. Ambele proiecte de lege au fost respins.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite