Parlamentarii se întorc marţi din vacanţă. Codul Fiscal, pe lista urgenţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii se întorc marţi din vacanţă
Parlamentarii se întorc marţi din vacanţă

Senatorii şi deputaţii se reunesc pe 1 septembrie în cea de a doua sesiune ordinară din acest an. În prima săptămână de activitate, Parlamentul ar putea adopta noul Cod Fiscal.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a convocat Biroul Permanent marţi, la ora 14.00, iar grupurile parlamentare se vor întruni de la ora 15.00, potrivit Agerpres.

Totodată, de la ora 16,00 este programată prima şedinţă de plen a sesiunii ordinare de toamnă .

„În temeiul prevederilor articolului 66 alineatele (1) şi (3) din Constituţia României, republicată, precum şi ale articolului 80 din Regulamentul Senatului, cu modificările şi completările ulterioare, se convoacă Senatul României în a doua sesiune ordinară a anului 2015, în ziua de marţi, 1 septembrie“, se arată în comunicatul citat.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, dar şi copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, au precizat joi, după întâlnirea liderilor politici pe tema noului Cod Fiscal, că speră ca proiectul trimis spre reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis să fie adoptat la finalul săptămânii viitoare.

În comparaţie cu măsurile stabilite săptămâna trecută, liderii politici au operat, totuşi, câteva modificări care înseamnă că vor  economisi 7,1 miliarde de lei la bugetul de stat.  Astfel, preşedinţii partidelor parlamentare au decis ca taxa pe stâlp, de 1% din valoarea activelor, să fie eliminată de la începutul anului viitor doar în agricultură, iar pentru celelalte sectoare de la 1 ianuarie 2017, şi ca reducerea impozitul pe dividende de la 16% la 5% să fie amânată cu un an. 

Cele două măsuri au fost anunţate, de asemenea, de către Liviu Dragnea. „De asemenea, plafonarea contribuţiilor de sănătate va fi aplicată, dar începând cu 1 ianuarie, este vorba de plafonarea acestei contribuţii la cinci venituri (saralii – n.r.) medii brute pe economie şi, de asemenea, reducerea pe impozitul pe dividente de la 16% la 5% va fi operată începând cu 1 ianuarie 2017“, a arătat preşedintele interimar al PSD.

Taxa pe stâlp aduce anual la buget un miliard de lei, în vreme ce amânarea reducerii impozitului pe dividende ar avea impact bugetar de 1,3 miliarde de lei, astfel că prin cele două măsuri vor economisi anul viitor circa 2,3 miliarde de lei la vistieria statului.

Cele două amânări decise joi se adaugă celorlalte măsuri convenite anterior de liderii politici, respectiv scăderea TVA la 20% din 2016 şi la 19% din 2017, când ar urma să fie eliminată şi acciza suplimentară la carburanţi. Un punct procentual de TVA echivalează cu 1,8 miliarde de lei în finanţele ţării, în vreme ce reducerea accizelor are un impact estimat la 3 miliarde de lei. Astfel, din amânarea acestor măsuri şi „ciuntirea“ TVA, Guvernul va economisi anul viitor circa 7,1 miliarde de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite