Odobescu: Spațiul Schengen va fi mai puternic atunci când România va fi membru cu drepturi depline

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe susține că spațiul Schengen va fi mult mai puternic în momentul în care România va fi membru cu drepturi depline. Luminița Odobescu a mulțumit reprezentanților Spaniei pentru „angajamentul clar” în dosarul Schengen.

Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe FOTO: Mediafax
Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe FOTO: Mediafax

„Spaţiul Schengen va fi mai puternic atunci când România va fi membru cu drepturi depline”, a punctat Luminița Odobescu la conferința de presă organizată la Reprezentanța Comisiei Europene de la București, care marchează preluarea președinției Consiliului UE de către Spania.

Șefa diplomației române a subliniat că „extinderea Spaţiul Schengen trebuie să rămână un element-cheie al calendarului nostru".

Luminița Odobescu a precizat că România lucrează alături de președinția spaniolă pentru a avansa dosarul extinderii spațiului Schengen în următoarele luni.

„Lucrăm împreună cu preşedinţia (spaniolă - n.r.), deja am discutat în detaliu atât cu domnul ambasador, cât şi cu omologul meu, dar şi cu ceilalţi miniştri, pentru a vedea cum putem să avansăm în acest dosar esenţial în următoarele luni. Nu aş vrea să dau un termen clar, pentru că este vorba de unanimitate şi obiectivul nostru este, evident, să reuşim să ajungem la consens. Ne bucurăm de sprijinul Comisiei Europene, de sprijinul Parlamentului European, de sprijinul majorităţii statelor membre", a transmis Luminița Odobescu, potrivit Agerpres.

De asemenea, șefa MAE a subliniat că „România şi-a îndeplinit toate obiectivele, a îndeplinit toate criteriile solicitate pentru procesul de aderare”.

Ambasadorul Spaniei la București a precizat faptul că subiectul aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen va fi pus pe agenda Consiliului JAI cel mai probabil în această toamnă.

„Este o prioritate e preşedinţiei noastre să includem România şi Bulgaria în Spaţiul Schengen. Lucrăm, ca preşedinţie, în calitate de mediator onest. Trebuie să aducem statele membre la un numitor comun, cu sprijinul Comisiei Europene, în special în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne. Ipoteza pe care lucrăm este să aducem acest subiect pe agenda Consiliului în octombrie. Avem deja asta pe agenda, dar cum a spus doamna ministru, acesta nu este un termen limită. Vorbim de ideea de intensificare a dialogului, pentru a ajunge la un consens până la acea dată", a transmis ambasadorul Spaniei, Jose Antonio Hernandez Perez-Solorzano.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite