Odobescu: Resursele noastre rămân mobilizate în scopul sprijinirii. Slava Ukrainii! VIDEO

0
Publicat:

Ministrul de Externe Luminița Odobescu a transmis, sâmbătă, la doi ani de la invazia rusă din Ucraina, că România va rămâne alături de poporul vecin. Instituția subliniază că țara noastră „condamnă crimele de război și crimele împotriva umanității”.

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu și omologul său ucrainean Dmitro Kuleba Foto: Facebook MAE
Ministrul de Externe, Luminița Odobescu și omologul său ucrainean Dmitro Kuleba Foto: Facebook MAE

Federația Rusă provoacă de doi ani, zi de zi, fără cruțare, suferințe greu de imaginat, pierderi de vieți omenești, zeci de mii de familii distruse, școli, spitale, grădinițe distruse și infrastructură critică și civilă distrusă, inclusiv de la granița Ucrainei cu România. Ce face Rusia este un atac direct la adresa principiilor Cartei ONU și a normelor fundamentale ale dreptului internațional”, a transmis, ministrul Luminița Odobescu.

Ministrul de Externe a subliniat că războiul din Ucraina dovedește că Rusia rămâne cea mai mare amenințare pentru securitatea europeană și euro-atlantică, atrăgând atenția asupra necesității sprijinirii statului vecin.

„Prin acest război neprovocat, ilegal și ilegitim care comportă implicații profunde și durabile, Federația Rusă a dovedit încă o dată că rămâne cea mai mare amenințare de securitate pentru comunitatea europeană și euro-atlantică.

Avem, în aceste condiții, noi toți, comunitatea internațională, datoria morală și politică de a susține Ucraina și poporul ucrainean în rezistența sa legitimă și dârză în fața agresiunii”, a spus Odobescu.

Similar, în comunicatul transmis sâmbătă de MAE, instituția subliniază că agresiunea rusă din Ucraina reprezintă  „cea mai gravă amenințare la adresa întregii ordini internaționale”

„La 24 februarie 2024 comemorăm doi ani de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Acest moment a marcat nu doar un atac fățiș împotriva independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. Fiecare zi în care această agresiune continuă reconfirmă faptul că Federația Rusă reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității regiunii extinse a Mării Negre, a continentului european în ansamblu, precum și a întregii ordini internaționale bazate pe reguli”, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Facebook a MAE.

Ministerul de Externe subliniază că țara noastră, alături de întreaga comunitate internațională, „deplânge pierderile de vieți omenești și condamnă crimele de război și crimele împotriva umanității comise de forțele ruse în Ucraina și împotriva Ucrainei”. „Nu poate exista pace durabilă în Ucraina fără tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de comiterea acestor crime”, adaugă MAE.

Sursa citată menționează că în această lună, se împlinesc și „zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei”.

„Această dublă comemorare trebuie să fie totodată un moment pentru a reafirma aprecierea comunității internaționale pentru sacrificiul, eroismul și reziliența extraordinare demonstrate de poporul ucrainean. În fața barbariei și a agresiunii, poporul ucrainean continuă să lupte pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru viitorul său european și euro-atlantic”, precizează MAE.

Odobescu: Ucraina este Europa

Ministrul Luminița Odobescu a spus de altfel că țara noastră „a dovedit din prima zi a agresiunii ruse împotriva Ucrainei că este un partener solidar, responsabil și principial, oferind neîntrerupt Ucrainei sprijin solid și multidimensional”.

Odobescu a afirmat că România va rămâne alături de Ucraina și o va sprijini inclusiv pe parcursul său european, precum și lângă Republica Moldova, sprijinindu-le totodată în fața „agresiunii și atacurilor hibride ale Rusiei.”

„Suntem alături de Ucraina, de poporul ucrainean și susținem dreptul său suveran de a-și apăra independența, integritatea teritorială și parcursul democratic și european. Continuăm să fim alături de Ucraina până când aceasta va câștiga războiul și mai departe în procesul de reconstrucție și integrare europeană! Ucraina este Europa! (...) Decizia luată în decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova reprezintă expresia firească a recunoașterii eforturilor depuse în implementarea reformelor de către cele două state puternic afectate de războiul Rusiei. (...) Resursele noastre rămân mobilizate pentru un efort general pe termen mediu și lung în scopul sprijinirii Ucrainei și a Republicii Moldova, precum și a tuturor partenerilor vulnerabili în fața agresiunii și atacurilor hibride ale Rusiei”, a declarat Odobescu.

Sediul MAE va fi iluminat în albastru - galben. Odobescu: „Glorie Ucrainei!”

Astfel, pentru a arăta importanța acestui moment, Ministerul Afacerilor Externe va arbora în data de 24 februarie 2024 drapelul ucrainean în fața sediului central. Iar în cursul serii, sediul central al MAE va fi iluminat în culorile drapelului ucrainean.

Prin iluminarea, astăzi, a clădirii MAE și arborarea drapelului ucrainean aducem un omagiu solemn tuturor civililor și militarilor ucraineni care luptă cu eroism și curaj în apărarea patriei lor. Glorie Ucrainei! Slava Ukrainii!”, a transmis ministrul Luminița Odobescu.

Conform MAE, Misiunile Diplomatice și Oficiile Consulare ale României în străinătate se vor ralia inițiativelor europene pe plan local, semnalând astfel solidaritatea României cu Ucraina și cu poporul ucrainean.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite