Odobescu: Pachetele de sancţiuni pentru Rusia funcţionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pachetele de sancţiuni pentru Rusia funcţionează, deşi există încă dificultăți date de eludarea sancțiunilor de către anumite state, susține ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

Ministrul a subliniat existența unor dificultăți privind sancțiunile FOTO Mediafax
Ministrul a subliniat existența unor dificultăți privind sancțiunile FOTO Mediafax

Şefa diplomaţiei române a participat, la Bruxelles, la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din UE (Gymnich), unde au fost abordate teme precum al treisprezecelea pachet de sancţiuni pentru Rusia şi tema unui eventual calendar "cât mai clar" privind aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană, relatează Agerpres.

„Pachetele de sancţiuni pentru Rusia funcţionează. Evident că mai sunt dificultăţi date de eludarea sancţiunilor de către anumite state şi unul din punctele de discuţie de astăzi a fost cum putem să lucrăm mai bine, inclusiv cu partenerii americani, dar şi noi ca state membre, să evităm această eludare a sancţiunilor. Vom continua discuţiile în acest sens, având un reprezentant special dedicat abordării acestui subiect şi, de asemenea, cum să fim mai eficienţi în ceea ce priveşte sancţiunile următoare, care să aibă legătură cu domeniile critice, care finanţează industria de război", a explicat ministrul Odobescu, potrivit sursei citate.

Luminița Odobescu a mai subliniat că situaţia din Ucraina rămâne o temă prioritară pe agenda europeană pentru că este extrem de important să continuăm sprijinul pentru Ucraina. „Toate statele membre, toţi miniştrii de Externe au salutat acordul la care s-a ajuns privind Facilitatea pentru Ucraina. Este un important pas înainte, pentru că asigurăm un sprijin predictibil şi de durată pentru vecinul nostru”, a mai susținut Odobescu.

Ministrul a mai explicat că este nevoie de un acord cu Parlamentul European în ceea ce priveşte operaţionalizarea Facilităţii pentru Ucraina, arătând că, din informațiile sale, Parlamentul European doreşte un acord cu cât mai curând posibil, astfel încât primele plăţi să fie făcute deja în perioada următoare. 

Potrivit ministrului, în ceea ce priveşte sprijinul militar pentru Ucraina, „există câteva propuneri de compromis pe masă”. 

De asemenea, agenda reuniunii miniştrilor de Externe a inclus şi relaţia dintre UE şi Turcia, iar în acest sens, Luminiţa Odobescu a subliniat că „Turcia este un partener indispensabil pentru Uniunea Europeană".

„Este o ţară candidată la aderare, este vecinul nostru, se află în vecinătatea noastră imediată, este un aliat NATO. Joacă un rol important în asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre şi, în plus, este şi un partener cheie în gestionarea unor multitudini de provocări globale", a explicat Luminița Odobescu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite