Noi provocări politice. Sute de focuri aprinse în așa-zisul Ținut Secuiesc pentru susținerea autonomiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În peste 100 de așezări din Ținutul Secuiesc au fost aprinse focuri de tabără, duminică seară, pentru a fi marcată susținerea autonomiei teritoriale, a declarat Zoltán Gazda, președintele Consiliului Secuiesc regional, principalul organizator al demonstrației, potrivit Hirado.hu.

Drapelul Ținutului Secuiesc
Tema autonomiei Ținutului Secuiesc inflamează iar spiritele FOTO Shutterstock

Cu ocazia focurilor de tabără aprinse după lăsarea întunericului,în locurile cele mai înalte din localități, organizatorii locali au citit manifestul evenimentului, semnat de Balázs Izsák, președintele Consiliului Național Secuiesc (SZNT), cel care a inițiat și organizat focurile de tabără.

Confirmăm că angajamentul nostru față de autonomie nu s-a schimbat. Reiterăm faptul că autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc este o garanție a păcii, securității și prosperității, un cadru legal care garantează egalitatea deplină și efectivă a cetățenilor Ținutului Secuiesc”, se potrivit documentului

De asemenea, organizatorii și-au arătat susținerea și față de o Ungarie suverană, nu doar pentur un Ținut Secuiesc autonom. Întrebat de agenția maghiară de presă MTI de ce SZNT a considerat necesar să se pronunțe pentru suveranitatea Ungariei, Zoltán Gazda a declarat că poporul secuiesc are nevoie de sprijinul Ungariei în lupta sa pentru autonomie și este foarte important ca Ungaria să își poată păstra libertatea, în timp ce ei văd că Uniunea Europeană vrea să îi limiteze marja de manevră.

Principalul organizator al evenimentelor de duminică seară declarat că manifestele citite în timpul focurilor d etabără vor fi trimise ambasadelor străine la București, forurilor Uniunii Europene, ambilor președinți ai Parlamentului de la București, premierului României și șefului statului român, așa cum s-a întâmplat și la 10 martie, de Ziua Libertății Secuiești.

Obicei de 20 de ani

Reînființat în urmă cu 20 de ani – și fondat în urmă cu mai bine de un secol – Consiliului Național Secuiesc a declarat ultima duminică din octombrie 2016 drept ziua autonomiei Ținutului Secuiesc, când bisericile se roagă împreună pentru autonomia Ținutului Secuiesc, iar seara vor să facă vizibilă cererea de autodeterminare a regiunii prin aprinderea unor focuri de tabără.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite