Noi contre între PSD şi PNL pe tema Certificatului COVID. Ce spun Rafila şi Cîţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

În timp ce social-democraţii, prin vocea ministrului Alexandru Rafila, iau în considerare mai multe amendamente aduse proiectului de lege privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, Florin Cîţu, preşedintele PNL, vrea cât mai repede folosirea documentului la serviciu.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, că pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă se va ţine cont de creşterea cazurilor dintr-o localitate timp de trei sâptămâni consecutive, indiferent de incidenţa

raportată la mia de locuitori. La fel se va proceda şi pentru renunţarea la acest document, dacă timp de alte trei săptămâni se va înregistra o scădere a infectărilor.

„Ţinem cont de anumiţi parametri ai situaţiei epidemiologie când se introduce şi când se poate renunţa la acest certificat. Nu e vorba de rata de incidenţă, este vorba de o creştere constantă timp de trei săptămâni, aşa a fost propunerea, deci e vorba de o creştere chiar dacă plecăm de la un nivel foarte mic. În momentul în care ai o creştere constantă, e bine să o opreşti cât mai rapid. Noi am discutat de o creştere medie săptămânală de 1,5 ori, nu e vorba de o raportare la mie, timp de trei săptămâni consecutive. Trebuie să evaluăm exact situaţia şi în contextul unei tulpini pandemice, dar şi în contextul eficacităţii vaccinului în raport cu această nouă tulpină. Încercăm să respectăm ce am spus, că vaccinarea este voluntară, nu obligatorie”, a explicat Rafila luni, de la sediul PSD. 

În schimb, liderul PNL Florin Cîţu susţine că discutarea atâtor variante înseamnă de fapt o întârziere a adoptării certificatului verde. 

„Tot aud tot felul de alte variante, ceea ce eu citesc întârzieri. Până la urmă trebuie să ne hotărâm foarte clar: vrem sau nu vrem acest certificat verde? Eu am spus că este nevoie de el, este o măsură care ajută economia pentru că aşa poţi să ai garanţia că economia rămâne deschisă şi ajută campania de vaccinare. Dacă se încearcă tergiversarea, atunci vom vedea. Noi susţinem în continuare că acest proiect de lege trebuie să treacă”, a declarat Cîţu luni, de la Parlament. 

Proiectul de lege privind introducerea certificatului COVID la locul de muncă este blocat în continuare în Camera Deputaţilor, la comsiile de specialitate. Cei doi lideri politici au evitat să ofere un răspuns concret referitor la momentul intrării în vigoare a proiectului legislativ. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite