Nicuşor Dan, la Adevărul Live:  Socrul domnului Predoiu are contract cu Primăria lui Oprescu. E o dovadă de tupeu să mă acuze de legături cu PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan FOTO Eduard Enea
Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan FOTO Eduard Enea

Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, a explicat, la Adevărul Live, de ce nu a ajuns la un acord cu PNL pentru o alianţă împotriva candidatului PSD, Gabriela Firea. Tot astăzi a fost prezent în studioul Adevărul Live Cătălin Predoiu, care a povestit din culisele negocierilor cu Nicuşor Dan.

Principalele declaraţii:

De ce aţi fost de acord cu un sondaj comun?

Există un public anti-PSD, anti-PNL, care mă votează. Sunt oameni care nu vor să mă audă de o alianţă cu PNL. Există mulţ oameni care sunt anti-PSD şi care îmi spun că „oricine, numai să nu iasă PSD“. Intenţia de vot, cum ar vota lumea dacă s-ar retrage unul, cum ar vota dacă s-ar retrage celălalt. Sondajul făcut de o casă inetrnaţională, cu auditori şid e la USB şi de la PNL. Rostul ar fi ca această categorie să ştie cu cine să voteze şi să confirme că PNL nu are nicio şansă să câştige şi să sprijine candidatura mea. Nehotărâţii erau la 16%.

Dacă în urma sondajului va fi Cătălin Predoiu în faţa dvs., vă veţi retrage?

Această ipoteză nu se va întâmpla. El nu e deasupra mea şi nu are nicio şansă să o bată pe Firea. Invers, da. Ei urăsc PSD şi m-ar vota. Am speranţa că vor veni, de aceea mergem mai departe cu sondajul. Nu sunt optimist!. Domnul Predoiu a spus că este de acord după dezbaterea din TVR. În nicio condiţie nu o să mă retrag.

Ce v-a spus Alina Gorghiu?

Ei au încercat să mă convingă să mă retrag. Eu le-am spus să facem sondajul. Le-am spus că nu o să mă retrag în nicio condiţie.

Cu ce casă lucraţi?

TNS este casa, este lider de piaţă în Marea Britanie.

O alianţă după alegerile locale?

Dacă o să câştig Primăria Capitalei, vom face majortăţi pe proiecte. Dcaă nu voi ieşi primar, vom face vot pe proiecte. Exclud o alianţă cu PSD. Nu există nici elemente pentru o alianţă cu PNL.

Excludeţi să fiţi viceprimar, dacă Gabriela Firea va fi primar?

O exclud categoric. Socrul domnului Predoiu are contract cu Primăria lui Oprescu. Este totuşi o dovadă de tupeu să acuzi pe cineva că are legături cu PSD, când tu ai legături. În ipoteza în care nu câştigăm, eu voi fi consilier general şi nu voi fi viceprimarul în mandatul doamnei Firea.

Dacă va câştiga Predoiu?

Acelaşi răspuns. Există o categorie de oameni care nu mai vor să audă de PNL, nici atât de PSD. Aceştia sunt oameni care au donat bani, au împărţit flyere. Eu nu pot să vin acum să fac jocuri politice.

Noi suntem într-o luptă de zece ani pentru a schimba modul în care se face admnistraţie publică. Sunt un actoraş în aceasră luptă. Nu o să facem alianţă cu PNL pentru a ajunge primar, tocmai pentru nu a-i dezamăgi pe acei oameni.

Câţi consilieri credeţi că veţi avea?

11 din 55, aşa eram acum o săptămână. Avem o responsabilitate faţăd e alţi oameni care sunt tentaţi să facă politică. Nu avem voie să facem greşeli şi să-i dezamăgim.

O să mergeţi şi la alegerile generale?

Au un angajament pe termen lung, dar răspunsul acesta o să vi-l dau pe 6 iunie.

Ce calcule vaţi făcut să ajungeţi primar?

În măsura în care bucureştenii vor auzi de Nicuşor Dan, vor putea să facă diferenţa. Pentru acei votanţi anti-PSD, eu sper să înţeleagă că eu am şanse să o bat pe Firea. Asistăm la falimentul modului în care se face politică. Este o presiune a societăţiid e a aduce un alt mod de administrare. Este un număr relativ mic de oameni care se implică în politică. Eu sunt un mic actor în această poză.

Aţi înregistrat la Tribunal „Uniunea Salvaţi România“?

Este un partid înfiinţat de prietena mea. Planurile noastre sunt pe termen lung.

Unde aţi făcut liceul, ce aţi făcut în Fcaultate şi până în ziua de astăzi?

Sunt născut în Făgăraş, într-o familie medie. Mama era contabilă la REMAT. Am fost bun la matematică de când eram mic. Am fost la toate olimpiadele. M-a dus tata pe bicicletă şi m-a urcat în tren, fiind în întârziere. În clasa a IX-a am luat locul III la nivel naţional. În clasa a XI-a şi a XII-a am fost la Olimpiada internaţională şi am luat locul I.

Lotul de olimpici avea şi un securist?

Prefer să nu pun întrebarea asta. O echipă mergea cu doi profesori. În Australia aveam o fată care era ghidul nostru şi ne-a dus la plajă. Ne-am apucat să jucăm „La linie“ şi prima monedă s-a pierdut în nisp. Ea a înţeles că este un joc tradiţional, să ascundem o monedă.  La Casa de Cultură am făcut cursuri de engleză. Am terminat liceul în 1988, am fost în Armată, am dat la Facultate. Am sărit gardul o dată şi pentru asta am fost retrogradat cu un grad în Armată. Am terminat caporal. Trebuia să mă întâlnesc cu cineva, trebuia să iau permisia şi nu a venit.

Am stat aşa mult în atmosfera de olimpiade că dispreţuiam matematica adevărată. Marile construcţii erau ceva prea abstract pentru mine. Îmi închipuiam că o să păcălesc sistemul, că voi fi cercetător şi voi citi filozofie. Am lucrat ca un nebun matematică. După trei ani am avut o bursă în  Franţa şi, în paralel, am făcut un masterat şi un doctorat. Veneam vara două luni cu cărţile după mine. Mai veneam câteodată de Crăciun. În rest, făceam matematică 12 ore pe zi. Nu m-am simţit niciodată foarte intim cu francezii. Am trăit ca student perioada după '89, euforia aceea colectivă.

Ce faceţi la Institut?

Este perspectiva socială şi individială. Din perspectivă socială, este că ce aţi învăţaţt dvs. la şcoală este ce cercetau analogii noştri. Este baza pentru tot ce înseamnă cunoaştere ştiinţifică peste un număr de ani. Este o muncă foarte apropiată cu orice muncă de cercetare sau creaţie.

A apărut ştirea că şeful dvs. de campanie a apărut în Paname Papers.

În momentula cela, nu am ştiut. Acum ştiu. A făcut o firmă pe care nu a folosit-o. Îl cunosc din 2011. Nu a trecut niciun ban. Asta mi-a spus el şi îl cred.

Nu înrerupeţi colaborarea?

Nu.

Cum vedeţi raporturile României cu Rusia şi partenerii vestici?

Nu sunt un specialist în politică externă, însă parteneriatul euro-atlantic este în programul USB. Partenriatul cu SUA este profitabil pentru România şi trebuie să continue.

Domnul Predoiu, ca ultim îndemn, a fost să iasă bucureştenii la vot.

Un pucnt în care sunt de acord cu domnul Predoiu. Să fie conştenţi că votul este o responsabilitate, să0i îndemne pe alţii să iasă la vot şi să reflecteze asupra diferenţelor între partidele care au guvernat până acum şi o forţă nou.

Vă avantajează dacă oamenii ies la vot?

Fără îndoaială.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite