Mureşan: Banii nealocaţi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă trebuie investiţi în proiecte energetice transfrontaliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Mureşan FOTO Adevărul
Siegfried Mureşan FOTO Adevărul

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a subliniat că există încă 200 de miliarde de euro care nu au fost solicitate de statele membre UE, explicând că banii nealocaţi trebuie investiţi în proiecte energetice pentru asigurarea independenţei energetice a UE şi că Parlamentul European este de acord, în acest sens, cu propunerea CE de modificarea a legisalţiei Mecanismului privind iniţiativa REPowerEU.

„Banii nealocaţi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă trebuie investiţi în proiecte energetice transfrontaliere”, a scris europarlamentarul Siegfried Mureşan pe Facebook, anunţând că Raportul de implementare a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de peste 700 de miliarde de euro, va fi adoptat astăzi. 

Eurodeputatul a arătat că până acum au fost adoptate planurile pentru 25 de state, fiind deja resimţite efectele pozitive ale implementării lor în economia europeană. 

„Împlinim un an de la aprobarea primului plan naţional de redresare şi rezilienţă finanţat din acest mecanism. Acum, după un an, avem 25 de planuri naţionale adoptate din 27 posibile, iar mecanismul a început să producă rezultate. În raportul nostru, arătăm că acest instrument are deja efecte pozitive asupra economiei Uniunii Europene. Impactul pozitiv ale mecanismului se va resimţi şi mai mult cu cât vom înainta cu implementarea planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă. Tocmai de aceea, cerem Comisiei Europene şi ţărilor membre accelerarea reformelor şi investiţiilor finanţate din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă”. 

Liberalul a mai explicat că mai „avem încă peste 200 de miliarde de euro din componenta de împrumuturi alocată acestui mecanism care nu au fost solicitate de ţările membre. De aceea, în contextul războiului din Ucraina, susţinem ca aceşti bani să fie folosiţi pentru a creşte independenţa şi siguranţa energetică a Uniunii Europene, prin investiţii în infrastructura energetică transfrontalieră. Suntem de acord, în acest sens, cu propunerea de modificare a legislaţiei mecanismului, înaintată de Comisia Europeană în contextul iniţiativei REPowerEU”, a mai susţinut eurodeputatul, explicând că „prin această modificare legislativă, ţările membre, inclusiv România, vor putea folosi fondurile din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă mai eficient pentru investiţii în infrastructura energetică şi tranziţia spre o economie verde”. 

Siegfried Mureşan a mai subliniat că „legislaţia europeană prevede clar ca fondurile alocate statelor membre prin Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă să fie corelate de respectarea principiilor privind statul de drept. Tocmai de aceea, în raportul pe care îl adoptăm astăzi, cerem Comisiei să monitorizeze respectarea statului de drept în ţările membre pe toată perioada implementării PNRR-urilor, nu doar la adoptarea lor. Legislaţia europeană trebuie aplicată tuturor şi nu trebuie să acceptăm ca vreun guvern sau politician din Europa să beneficieze de fonduri europene în timp ce încalcă statul de drept”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite