Moțiunea împotriva lui Daea, respinsă. Câte voturi fost contra ministrului Agriculturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliția de guvernare nu s-a dezis de ministrul Agriculturii, iar la votul privind moțiunea simplă împotriva acestuia, Puterea s-a opus, fiind înregistrare 174 de voturi „contra”

Ministrul Petre Daea FOTO Mediafax
Ministrul Petre Daea FOTO Mediafax

UPDATE Conform statisticii electronice, absolut toți aleșii Coaliției care au votat s-au opus moțiunii contra lui Petre Daea. Singurele voturi în favoarea moțiunii au fost de la USR, AUR, REPER și Forța Dreptei.

---

Petre Daea nu a avut emoții la moțiunea simplă împotriva sa. Doar 83 de voturi au fost contra, în timp ce împotrivă au fost 174 de voturi. Oricum, și în cazul în care ar fi existat o majoritate contra ministrului Agriculturii, moțiunea simplă nu are efecte juridice, deci nu ar fi fost demis. Petre Daea se află la prima moțiune simplă împotriva sa de la preluarea mandatului de ministru în Guvernul Ciucă. La votul de miercuri niciunul dintre partide nu a mai cerut luarea cuvântului pentru explicarea votului.

Miercuri este așteptată convorbirea, în forma online, între Petre Daea și omologul din Ucraina, în vederea rezolvării situației cerealelor ucrainene care nu doar tranzitează România, așa cum a fost înțelegerea inițială, ci ajung și pe piață, la un preț mult mai mic, ceea ce a produs revolta fermierilor români. Fermierii autohtoni sunt nemulțumiți că aceste cereale nu sunt taxate la vamă, dar nici nu respectă toate criteriile necesare pentru a fi comercializate la nivelul Uniunii Europene.

Petre Daea și jurnalul de activitate

Petre Daea a mers marţi în Parlament, la dezbaterea moţiunii simple depuse împotriva sa de către USR şi Forţa Dreptei, cu un jurnal în care a susținut că a „consemnat zilnic” activitatea sa la Ministerul Agriculturii. 

Ministrul Petre Daea a avut un discurs de 45 de minute prin care le-a transmis parlamentarilor că „misiunea încredinţată şi conştiinţa” l-au obligat să consemneze zilnic într-un jurnal activitatea desfăşurată şi rezultatele obţinute: „Acesta este jurnalul, este un răspuns al moţiunii conştiinţei mele și puteți studia acest jurnal”.

Ministrul PSD a mai susținut că USR face afirmaţii neadevărate despre ratarea Planului Naţional Strategic.

Despre criza cererealor din Ucraina, ministrul Agriculturii a spus că este analizată altă sumă de sprijin suplimentar pentru fermieri şi aşteaptă decizia COREPER, cât şi răspunsul la scrisoarea adresată preşedintei CE Ursula von der Leyen: „Cu privire la criza cerealelor din Ucraina, trebuie să îi informez pe cei care nu ştiu că între UE şi Ucraina s-a încheiat un acord de asociere prin ratificare de către parlamentele tuturor statelor membre şi al nostru. În baza acordului s-a elaborat şi Regulamentul privind măsurile de liberalizare temporară a comerţului. În prezent se află în analiză o altă sumă pentru un sprijin suplimentar. Aşteptăm decizia COREPER şi răspunsul la scrisoarea adresată preşedintei Comisiei Europene”.

Opoziția l-a făcut „bufon”

„Fermierii spun despre Daea că este, citez, «un măscărici, un bufon al agriculturii româneşti». Fermierii vă cer ce v-am cerut şi noi, nu vă mai bateţi joc de agricultorii români. (...) Preţurile au luat-o razna, scumpiri peste scumpiri. Ştiţi de ce au luat-o preţurile razna? Daea. El este ministrul orb al Agriculturii. Nu vede scumpirile. Ştiţi cine nu mai vede scumpirile? Toţi cei din Guvern”, a afirmat deputatul USR Daniel Blaga, în plenul Camerei.

În timp ce ministrul Daea își ținea discursul, parlamentarii AUR au protestat în spatele său cu pancarte prin care cereau oprirea importurilor din Ucraina.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite