Miron Mitrea, la Adevărul Live: Ponta are doar şanse teoretice să nu câştige prezidenţialele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sondaj 01

Deputatul PSD Miron Mitrea a declarat, miercuri, la Adevărul Live că Victor Ponta are şanse doar teoretice să nu câştige cursa din toamnă pentru Cotroceni. În plus, deputatul este de părere că, în prezent, încă nu se cunoaşte candidatul dreptei, care va intra în confruntarea din turul al doilea cu premierul.

Principalele declaraţii:

Despre sondajul INSCOP Research privind prezidenţiabilii

Care este explicaţia creşterii în sondaje a PSD-ului?

Miron Mitrea: Aş face referire la trenduri, pentru că sunt cele mai importante. Când eşti la şase luni de alegeri, trendul nu e decisiv. Avem câteva exemple. Când intri în campanie cu un trend, este decisiv. PNL a luat o decizie politică greşită prin ieşirea din USL. Acum o plăteşte.

Cei din jurul lui Antonescu spun că a fost o prostie ieşirea din USL. Crin Antonescu nu va intra în turul doi. Nu are cum. Se face o campanie politică foarte puternică ce are ca scop majorarea şansei europarlamentarilor.

Actorii principali de pe piaţă s-au găsit ca adversari politici. Pe piaţă sunt cei cu PSD şi cei cu Traian Băsescu, restul nu există. În România există o dispută politică între Victor Ponta şi Traian Băsescu.

Pe cine ajută disputa dintre Ponta şi Băsescu?

Darie Cristea: Cifrele sunt din totalul celor care au exprimat o intenţie de vot, cam 63% din eşantion. Procentele sunt din acei 63% care au exprimat o opinie de vot. Între ce se întâmplă aici şi ce iese la vot vor fi nişte diferenţe.

Între ce se întâmplă în sondaj şi cei care vor vota va exista o diferenţă. Suntem cu mult timp înainte de campanie, dar şi această campanie are şi un iz de prezidenţiale. Cifrele sunt culese într-o atmosferă mai aproape de realitate. 

Eu, personal, nu sunt fanul aritmeticii electorale, dar aici se întâmplă următoarele: acum trei-patru luni, Victor Ponta era mult mai departe de a fi fost desemnat ca un candidat al PSD. Nici nu a spus că va candida. Acum un an, dacă ne uitam la şansele lui Antonescu, erai nebun dacă spuneai că nu ar fi avut şanse să câştige.

E de văzut cum vor evolua cifrele lui Antonescu după europarlamentare. PNL îşi evaluează stocul de voturi şi în baza parlamentarelor din 2012, dar e o greşeală, pentru că atunci exista USL. 

Pe tronsonul candidaţilor de dreapta non-liberală încă există confuzie în rândul electoratului. Aceste partide s-au angrenat într-o competiţie destul de puternică. Alegătorul de dreapta non-liberală nu ştie cu cine să meargă. Am avut două întrebări apropo de o alegere a preşedintelui: una legată de preşedinte şi o altă întrebare în care a fost inclusă şi Elena Udrea. Scorurile acestea absolute sunt destul de volatile. Introducem un candidat extrem de prezent în mass-media şi mai rupe pe ici, pe colo, dar asta nu înseamnă că este tabloul unui vot care se va petrece în noiembrie.

Intrigă prezenţa lui Udrea la 9,6%?

Suntem într-o campanie în care Elena Udrea apare foarte puternic. Predoiu nu apare la fel. Contextul e deosebit. Nici MRU nu apare la fel de mult ca Udrea.

Miron Mitrea: Este evidentă campania deşteaptă şi campania greşită.Nu cred că cineva din dreapta non-liberală crede că va ajunge în turul doi. În cazul lui Udrea nu există măsurători anterioare. Campania simplă este reprezentativă. Folosirea în campanie a lui Victor Ponta a fost foarte importantă şi pentru partid, şi pentru Ponta. De la Ion Iliescu nu am mai avut un preşedinte care să fie egal sau peste partid. 

Mă aştept să treacă bine de 40% în primul tur. PNL a făcut greşeala clasică. Şi-a scos candidaţii în faţă şi au spus că ei fac campanie pentru europarlamentare şi noi pentru prezidenţiale. Ei, şi? Foarte bine!

Traian Băsescu face un joc interesant: nu trebuie să se facă campanie pentru europarlamentare. El zice: nu se face, dar ar trebui să se facă. În schimb, PMP nu a făcut greşeala asta. A pus-o pe Elena Udrea şi au folosit acest moment. Asta va aduce PMP un oarecare suport. 

Crin Antonescu nu are nicio şansă să fie în turul doi. În primul rând, a rupt USL. MRU, Udrea, Predoiu sau unul pe care nu l-au lansat încă vor intra în turul doi. 

Traian Băsescu spunea că dreapta e musai să-şi desemneze un candidat imediat după europene.

Mitrea: Traian Băsescu poate fi acuzat de foarte multe, dar nu că e naiv. A făcut cel puţin trei tipuri de afirmaţii. Înainte de a se stabili cum vor merge la europene, au cerut unirea dreptei. PDL l-a refuzat şi  a spus că după. Băsescu a spus şi despre fuziunea între PMP şi PDL. 

Referitor la formarea unei drepte unite după europene, nu interesează pe nimeni. Antonescu va fi de acord dacă el e candidat. Predoiu şi MRU, la fel. 

Darie Cristea: Turul doi e o chestie de matematică, nu de vot. Turul doi nu spune nimic fără primul tur.

Miron Mitrea: Eşti obligat să alegi candidatul cel mai bine primit de populaţie, nu de interesele de partid.

Darie Cristea: Când discutăm despre candidaţii dreptei.. Partidele de dreapta s-au certat destul de mult. De aceea, pentru turul doi va fi greu de construit acea solidaritate. S-ar putea să stea mai mulţi acasă decât ne-am aştepta. La noi campania ajunge să aibă şi conotaţii personale.  

Despre Klaus Iohannis, Victor Ponta, Crin Antonescu:

Procentul este înşelător. Despre candidatura lui Iohannis se vorbeşte de vreo două luni. Nu apare în listele cu candidaţi pentru că nu şi-a exprimat intenţia. Scorul lui era băgat la variante cu altele. Dacă îl pui în listă înseamnă să-l scoţi pe Antonescu. Avantajul lui Iohannis este că nu a fost implicat în certuri.

Victor Ponta are doar şanse teoretice să nu câştige în toamnă. Mă bazez pe faptul că Iohannis şi Antonescu nu se vor înţelege.

Nu am o antipatie pentru Udrea. Emil Boc are 34%. Eu nu-l văd pe listă pe viitorul participant de dreapta din turul doi.

Şi Iohannis?

Mitrea: M-am ferit. Nu-l pot vorbi de rău, dar nici nu o să-l laud. Mă abţin şi tac din gură. Stă bine la intenţie de vot. Antonescu trebuie să plece acasă. Trebuia să-şi dea demisia. Iohannis este un politician abil. Să nu credeţi că tăcerea este că nu are ce să ne zică. Este destul de vulcanic. Este un neamţ care fierbe. E un sas aprig, dar ştie să rămână în zona raţiunii.

Despre moţiunea de cenzură a PNL:

Mitrea: Antonescu m-a supărat ieri. A pregătit acea moţiune de cenzură şi a plecat din ţară. La şedinţă nu a venit PNL. Când am văzut că nu au venit, am plecat din Parlament.

O moţiune, ca să ajungă în Parlament şi să cadă guvernul, trebuie să te prezinţi ca să votezi şi să o pui pe ordinea de zi. Acest lucru nu a putut fi făcut. Dacă eram penelist dădeam cu cartofi după ei. Ştiam că nu ar fi trecut, dar trebuia să te prezinţi.

Nu au intrat în sală. E un tip de politică care arată de ce au plecat din USL. Erau două soluţii: Crin Antonescu rămânea, şi poate PSD îl susţinea, sau a plecat şi nu va mai intra în cursă.

Iohannis să spunem că nu ar fi intrat în PNL. Vă garantez că orice penelist cunoscut l-am pune pe listă şi l-am scoate pe Iohannis, ar fi la fel. Antonescu a nenorocit acest partid.  

Darie Cristea: Nu am testat alte variante cu alţi lideri pentru că nu se vehiculează nimeni. 

Despre MRU:

Darie Cristea: În acest conflict, din acest sector ideologic, vor fi importante şi sistemele de partid. De exemplu, pentru Predoiu se poate obţine un scor destul de mare în turul 1, dar în turul doi, scorul general se va prăbuşi. E o situaţie foarte stranie.

Miron Mitrea: În România nu vom avea rezultate ca în 1992. Un candidat va strânge în turul doi şi voturile antiPSD. Sunt oameni care ies din casă şi merg să voteze ca să nu iasă unul sau altul. Ei se bazează mai mult pe asta. Tindem să credem că ce ne dorim este realitatea. Nu este aşa. Din această dreaptă non-liberală singurul pe care îl văd în turul doi este MRU. dar nu va fi pentru că este un candidat care nu este acum pe listă.

Despre votul antiPSD:

Miron Mitrea: În România, oamenii ori votează PSD, ori nu ne votează. În ultimii ani am reuşit să strângem mai mulţi oameni care ne votează.

Cristea: Prezenţa la vot va fi sub 30% la prezidenţiale. Izul de prezidenţiale face ca europenele să fie mai importante. E greu de estimat câţi vor veni în toamnă la vot. E important care va fi bătălia electorală. Dacă electoratul percepe că nu există un contracandidat, e posibil să nu vină.

Pentru un tur doi, un candidat ca MRU sau Predoiu ar avea mai multe şanse să mobilizeze voturi antiPSD. Putem avea o situaţie cu un scor mai mic pentru Ponta în funcţie de cine va fi în turul doi.

Despre unificarea PNL cu PDL:

Miron Mitrea: E logică. Logica alianţelor electorale a fost cusută pe tema asta. USL a fost o construcţie în acelaşi scop, de a înlătura un tip de putere: Traian Băsescu şi PDL. Cât timp Antonescu rămâne în fruntea PNL, este bolovanul care îneacă partidul.

Altă chestiune: cum poate fi făcută o dreaptă unită fără Traian Băsescu?  O observaţie:  Din dreapta non-liberală, MRU este foarte sus în conştiinţa electorală. El este un personaj foarte bun ca şi candidat. Orgoliul fără margini nu l-a dus către un partid, ca să aibă şi o structură în spate. La un partid fără structuri  5,1% înseamnă 2,3%.

Se spune că în campanie, cu câteva zile înainte de alegeri, este o etapă: pozitivizezi alegătorii tăi şi-i negativizezi pe ceilalţi. În 2000, între cele două tururi de scrutin, pensionarii de la ţară care votau cu noi  refuzau să meargă la vot şi erau supăraţi pe noi. A fost o prostie fără margini. Acolo am pierdut 200 şi ceva de mii de voturi. În turul doi nu s-a mai dat voie să voteze la ţară, trebuia votat la oraş.

Darie Cristea: Sondajele sunt sensibile la opinie. Dacă ne uităm pe voturile pentru europene sunt semne de întrebare. În campanie se discută mult despre cifre. Singura recomandare este să se uite la tendinţe. Pe site-ul INSCOP avem cifrele din fiecare lună. Uitaţi-vă cum au evoluat cifrele. Ce s-a întâmplat într-un moment care a destabilizat electoratul. Deci, uitaţi-vă la tendinţe.

Ce ar trebui să facă Ponta ca să piardă alegerile?

Nu şi-a dorit să candideze la Preşedinţie. Dar fiind preşedinte al partidului, nu are încotro. El a anunţat că dacă pierde în 2012 va pleca acasă. Dar nu a pierdut. Sunt convins că va reuşi în toamnă. Aş paria mult pe Victor Ponta. Sper să nu facă greşelile făcute de  Geoană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite