Mircea Geoană: Securitatea alimentară, cea energetică şi cea cibernetică trebuie gestionate la nivelul unui oficiu comun între Preşedinţie şi Guvern

0
Publicat:

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că în România, securitatea alimentară, securitatea energetică, securitate cibernetică trebuie gestionate la nivelul unui oficiu comun între Preşedinţie şi Guvern şi propune înfiinţarea unui oficiu de securitate economică.

FOTO Facebook / Arhivă
FOTO Facebook / Arhivă

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat în cadrul conferinței „Agri Trade Summit 2024”, că problema securității economice ar trebui gestionată de către „un oficiu comun între președinție și guvern”.

„Toate țările din Europa și din NATO au găsit o formula instituțională pentru a adresa coerent problema securității economice. Din experiența mea instituțională în România, cred că securitatea alimentară, securitatea energetică, securitatea cibernetică, securitatea lanțurilor de aprovizionare, accesul la tehnologii și la rezerve strategice, ar trebui gestionate de o manieră coerentă la nivelul unui oficiu comun între președinție și guvern. Un oficiu de securitate economică”, a spus Mircea Geoană.

Secretarul General adjunct al NATO a mi explicat că, în opinia sa, „a lucra separat în CSAT și guvern este nefuncțional”.

Securitatea țării este indivizibilă și zona executivă a țării trebuie să lucreze împreună în acest domeniu”, a punctat Geoană, concluzionând că „în România ar trebui să încetăm să mai vorbim despre agricultură și să începem să vorbim despre agroindustrie”.

„Agroindustria face parte dintr-un proces mai larg de renaștere industrială a României și a suveranității în domeniul agroalimentar și al energiei. În toată Europa, în America, în Canada, în țările din Europa și din lumea dezvoltată se vorbește tot mai mult despre această nevoie de a modifica modelul industrial. Agricultura este un domeniu specific, dar agroindustria face parte din modelul industrial renăscut al României noastre”, a mai spus Mircea Geoană.

În context, Secretarul General Adjunct al NATO a apreciat și că „integrarea europeană a Ucrainei va crea bulversare în domeniul agriculturii”, motiv pentru care „România trebuie să fie pregătită ca interesele noastre agroindustriale să nu fie afectate”.

„De asemenea, venirea Republicii Moldova către UE este un lucru foarte bun pentru România, pentru că un spațiu agroindustrial comun, între cele două țări atât de apropiate, reprezintă un element pozitiv pentru ambele”, a mai punctat înaltul oficial.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite