Mircea Geoană începe ofensiva pentru prezidențiale. Prima încercare de fisurare a PSD ANALIZĂ

0
Publicat:

Trăinicia PSD e testată de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, neintrat oficial în cursa pentru prezidențiale, dar care se comportă ca un politician veritabil, vorbind despre ofertarea sa de către PSD și atuurile sale, arată specialiștii consultați de „Adevărul“.

Geoană susține că șeful PSD i-a propus o candidatură la prezidențiale FOTO Inquam Photos / Colaj
Geoană susține că șeful PSD i-a propus o candidatură la prezidențiale FOTO Inquam Photos / Colaj

Mircea Geoană a trecut de la conferințele susținute în universități, la diferite organizații neguvernamentale sau lansări în care vorbește de planul său pentru România, la declarații care induc direct o posibilă candidatură la președinția României. Mai exact, secretarul general adjunct al NATO susține că cel mai puternic partid din România, PSD, i-ar fi propus să candideze.

„Eu am avut discuții cu ei (n.r. - social-democrații), au venit la mine în birou, inclusiv Marcel Ciolacu, să-mi propună să candidez independent susținut de PSD, pentru un calcul foarte simplu, pentru că voturile PSD la alegerile prezidențiale, unde vin patru milioane în plus față de cele obișnuite, nu-s suficiente să câștigi Președinția României“, a afirmat Geoană, într-un interviu la Digi24.

Răspunsul lui Marcel Ciolacu a fost unul ironic, fără a nega clar că a discutat cu Geoană tema prezidențialelor. „După ce i-am cerut lui domnul Mircea Geoană, am plecat și i-am cerut doamnei Șoșoacă să fie premier (...) Ce vă pot spune cu certitudine, cu inimă de PSD-ist, de membru fondator de 30 și de ani, niciodată PSD-ul, și eu personal nu am să propun și nici nu o să-mi treacă prin cap să susțin un candidat independent din partea PSD-ului“, a afirmat Ciolacu.

Unii PSD-iști au și sărit să-l atace pe Mircea Geoană, cum e cazul șefului PSD Giurgiu, Marian Mina, care l-a făcut mitoman, în timp ce alții, cum e cazul senatorului Daniel Zamfir, l-au invitat să se înscrie în PSD pentru a participa la alegerile interne, ca să vadă dacă reușește să fie prezidențiabil. Surse social-democrate au precizat pentru „Adevărul“ că interpretarea în partid e că mai degrabă Geoană încearcă să creeze un posibil val de nemulțumire în PSD, ca să-i asmută pe acei lideri care nu sunt în relații foarte bune cu Ciolacu să-l conteste intern, în condițiile în care aleșii din partid țin destul de mult să fie un om din interior, nu o improvizație.

Mai mult, PSD ar putea cu greu să cedeze pentru un independent sau fie și pentru un alt membru al conducerii partidului, când numărul unu din formațiune este și premierul, adică omul de care depind numirile, listele pentru alegerile parlamentare, iar acum, și banii pentru teritoriu.

Ce spun specialiștii despre mișcarea lui Geoană

Specialiștii consultați de „Adevărul“ sunt de părere că mutarea lui Mircea Geoană e mai degrabă pentru testarea apelor, însă nu va avea mari consecințe la nivelul jocurilor de culise, pentru că PSD mereu se încolonează în spatele liderului.

În PSD nu e nimeni băgat în seamă dacă ai ieșit din partid. E ca și cum PSD-ul l-ar propune pe Dragnea sau pe Victor Ponta. E o glumă. Nu există acest gen de suport decât în condiții de forță majoră, că se prăbușește PSD sau au probleme mari. Ei sunt la Putere, au premier. Cum să te îndrepți spre o persoană care nici nu e la tine din partid“, a afirmat sociologul Alfred Bulai. „Electoratul PSD e unul stabil și care votează cu omul propus de partid. Nu este ca la PNL, unde sunt scindați: unii ar vota și cu PSD, dar alții nu vor să vadă în fața ochilor candidați PSD“, a completat sociologul.

Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial și specialist în comunicare publică, este de părere că ieșirea lui Geoană ar putea arăta că acesta intră într-o criză de timp și testează apele pentru susținerea sa.

„Cred că este o afirmație de poziționare, vrea să fixeze parametrii unei relații. Este un joc al nervilor. Pentru PSD, orice decizie acum ar fi prematură, dar Mircea Geoană poate să intre în criză de timp. Pe de altă parte, nu își permite ca relația cu PSD să intre total în gard. Mircea Geoană, odată sprijinit de PSD ca independent, ar avea potențialul de a primi sprijinul de la alți actori relevanți, precum primari, ONG-uri, figuri publice care se află în alte tabere politice. Dar la PSD nicio strategie nu va fi bătută în cuie înainte de primul scrutin din 2024, indiferent de formula în care se va ține acesta, cu sau fără comasare. Sigur că își doresc să aibă propriul candidat, dar PSD a mai văzut filmul acesta și, teoretic, ar trebui să știe că nu aduce anul ce aduce ceasul“, susține fostul consilier prezidențial.

Solidari mereu cu șeful

La rândul său, Alfred Bulai s-a declarat și sceptic privind faptul că „dezvăluirea“ lui Mircea Geoană ar putea face valuri în partid și ar crea tensiuni, dată fiind disciplina și modul de a rezolva problemele în formațiunea social-democrată: „PSD-iștii sunt cuminți, în banca lor. Au ei disputele lor de la vârf, dau cu pumnul în masă în ședințe ale conducerii partidului, dar au toți suficientă experiență să nu cadă în asemenea capcane. Ei au rămas pe baricade chiar dacă au trecut prin perioade proaste: cazul Grindeanu (n.r. - când PSD și-a dat jos propriul premier, în iunie 2017), revolta celor din conducere împotriva lui Dragnea, apoi cu Dăncilă candidată“.

Și Valeriu Turcan susține că afirmația lui Geoană nu va avea ecou la nivelul aleșilor și liderilor PSD, care sunt totuși dependenți de resursele venite de la Guvern. „Oamenii sunt disciplinați și cred că au ca preocupare două lucruri: banii pentru teritoriu și pregătirea pentru alegeri. Se vor socoti între ei de-abia după alegeri. O grămadă de subiecte sunt îngropate până atunci“, a punctat fostul consilier prezidențial.

Referitor la faptul că, totuși, în unele sondaje Mircea Geoană domină ca intenție de vot sau în ceea ce privește încrederea, Bulai a subliniat că în prezent discuția nu este cea legată de capitolul cifre, ci de cine are în spate un partid capabil să ducă o campanie. „Sondajele nu au nicio valoare în acest moment. E un joc politic, nu de măsuri sociologice. Prin urmare, ca să fii candidat la președinție, înainte de toate, trebuie să fii propus de cineva, iar aici mă refer la un partid mare. Pentru că tu ai nevoie de niște milioane de voturi“, a conchis sociologul.

„Adio, tovarăși! Pe curând, prieteni!“

Mircea Geoană a fost exclus din PSD în noiembrie 2011. La acel moment, actualul număr doi al NATO le transmitea colegilor celebrul: „Adio, tovarăși! Pe curând, prieteni!“, aluzie la influența lui Iliescu în PSD. Reprimit și cu un nou mandat de parlamentar în 2012, doi ani mai târziu, Geoană e iar exclus din partid.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite