Ministrul Familiei susține montarea de camere de supraveghere în casele familiale cu copii instituționalizați

0
Publicat:

Ministrul Familiei a anunțat că susține montarea de camere de supraveghere în fiecare casă familială unde locuiesc copiii instituționalizați. Natalia Intotero a precizat că acestea ar urma să fie amplasate pe holuri, în bucătării și în zonele unde se depozitează alimente.

Natalia Intotero, ministrul Familiei FOTO: Inquam Photos
Natalia Intotero, ministrul Familiei FOTO: Inquam Photos

„Ne propunem realizarea unui sistem integrat care să cuprindă Registrul Unic al Copilului, referitor la copiii instituţionalizaţi, din momentul în care ei intră în sistem, date despre părinţi, stare de sănătate, precedente penale, dacă sunt sau nu vizitaţi, până când el iese din sistem şi ajunge un adult realizat. Acum încercăm, prin aceste aspecte, să nu mai existe dispariţia unora, trafic de persoane şi aşa mai departe. (...) Acest sistem va fi accesat de persoanele cu ORNISS, va fi gestionat de STS", a afirma Natalia Intotero, în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

Ministrul a precizat că următoarea etapă este montarea de camere de supraveghere în fiecare casa familială.

„Şi următoarea etapă, pornind de la această platformă, unde putem include şi mamele minore, este ca în fiecare casă familială, acolo unde locuiesc copiii instituţionalizaţi, să susţinem montarea camerelor de supraveghere, cu excepţia zonelor intime, dormitor şi baie. Pe holuri, în bucătărie, în zonele unde se depozitează alimentele, în curte e foarte important să existe aceste camere de supraveghere, care soluţionează cumva anumite abuzuri din partea unora care nu au înţeles rolul dedicat al lor în acest domeniu de activitate. Acesta era unul dintre proiectele la care ne ţinem foarte mult şi dorim să-l avem realizat", a adăugat social democrata, potrivit sursei citate.

Solomon: Să nu cădem în partea cealaltă

Președintele Comisiei pentru Muncă, social democratul Adrian Solomon, nu este de aceeași părere cu colega sa de partid. Deputatul a atras atenția și a punctat că „să nu cădem în partea cealaltă”.

„Camerele acestea mai sunt conectate şi la internet şi pot fi sparte oricând şi luate imaginile de acolo. Cred că supravegherea intrării şi ieşirii dintr-o astfel de casă este destul ca să ştim ce se întâmplă acolo, iar libertatea lor să fie totuşi, că într-o familie se mai întâmplă şi momente importante în bucătărie, în living. Nu putem să-i supraveghem chiar de tot, de aceea avem asistenţi sociali care stau cu ei. Dar, atenţie la Big Brother, să nu cădem în partea cealaltă. Abuzul statului, care începe să mă urmărească în permanenţă cu camere de luat vederi, este mai păgubos decât o ceartă între copii într-un centru rezidenţial", a precizat Adrian Solomon, potrivit Agerpres.

Deputatul este de părere că „situaţiile tragice cu familii dezorganizate, violuri" se pot preveni printr-o intervenţie mai rapidă a autorităţii tutelare.

În replică, ministrul Familiei a precizat că „nu este vorba de Big Brother”. Natalia Intotero  a dat exemple de abuzuri din astfel de case familiale, menţionând că în unele cazuri nu există nicio soluţie din parte organelor abilitate.

„Accesul la acele camere pot să aibă doar persoanele desemnate şi doar dintr-o cerere la instituţiile specialitate, dacă se întâmplă ceva, nu aşa. Deci, în ideea aceasta că, din păcate, e foarte greu, pentru că trebuie respectată legislaţia şi paşii din Codul Muncii ca să ajungi să închei contractul de muncă al unei persoane care lucrează în astfel de instituţii. Şi să ştiţi că în astfel de instituţii sunt oamenii minunaţi, dar se întâmplă să fie 2 - 3 care au o altă tendinţă şi după aceea se aruncă aşa o pată urâtă asupra întregului sistem. Din ideea aceasta a pornit propunerea. Fiind o cheltuială financiară destul de considerabilă, o să apelăm la fonduri europene", a explicat ministrul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite