Ciolacu cere facilitarea coridoarelor umanitare în Gaza și evacuarea cetățenilor români din zona controlată de Hammas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României a efectuat astăzi o vizită în Israel, unde s-a întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu. Marcel Ciolacu a precizat, într-o conferință de presă alături de omologul său, că solicită eliberarea imediată a ostaticilor și persoanelor răpite.

Marcel Ciolacu, alături de Benjamin Netanyahu FOTO: Twitter
Marcel Ciolacu, alături de Benjamin Netanyahu FOTO: Twitter

„Domnule prim-ministru, am decis să vin astăzi în Israel deoarece în astfel de momente dificile, precum cele trăite în prezent de poporul israelian, partenerii și prietenii trebuie să își demonstreze solidaritatea. Societatea românească, comunitatea de israelieni din România și cea de români din Israel deplâng alături de dumneavoastră victimele nevinovate, femei, copii, tineri în floarea vârstei, în urma atacurilor teroriste declanșate de Hammas. Transmit compasiunea noastră pentru toate aceste pierderi de vieți omenești și pentru numeroșii răniți, printre care în mod tragic s-au regăsit și cetățeni de origine română”, susține Ciolacu.

 Marcel Ciolacu a solicitat eliberarea imediată a ostaticilor și persoanelor răpite.

„Alături de comunitatea internațională, România solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor și persoanelor răpite și abținerea de la orice alt act de agresiune, în special împotriva țintelor civile. Am transmis premierului că în fața acestor atacuri, Israel are dreptul să apere, în deplin respect cu dreptul umanitar. Fac un apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza, sunt convins că întreaga comunitate internațională se va implica pentru deschiderea coridoarelor umanitare și pentru a oferi asistența necesară refugiaților”, a transmis Marcel Ciolacu.

Premierul a punctat că „România rămâne un stat consecvent în cadrul relațiilor sale din Orientul Mijlociu, de aceea suntem extrem de îngrijorați de spirala crescândă a violențelor cu consecințe teribile asupra populației civile, atât israeliene, cât și palestiniene”.

De asemenea, Marcel Ciolacu i-a asigurat pe români că „ne menținem atitudinea de promotori ai păcii, dar vom fi alături necondiționat în momentele dificile de aliații și prietenii noștri, apărând valorile democratice”.

„România a condamnat cu fermitate cele întâmplate în Israel în ultimele zile, nivelul atrocităților comise de Hammas, o grupare teroristă care ține ostatică societatea palestiniană pentru a satisface interesele sale extremiste. În acest context, Parlamentul României a fost primul for legislativ din rândul statelor democratice care a adoptat în ședință comună o declarație de solidaritatea cu statul israelian”, a punctat premierul.

Șeful Executivului din România a reiterat necesitatea și urgența unei păci durabile în Orientul Mijlociu

„Domnule prim-ministru, nu în ultimul rând, aș dori să vă mulțumesc pentru implicarea autorităților israeliene și pentru sprijinul acordat repatrierii în siguranță a peste 2200 de cetățeni români din Israel. În încheiere, reiterez necesitatea și urgența unei păci durabile în Orientul Mijlociu și îmi doresc un efort comun pentru evacuarea în siguranță a cetățenilor români din Fâșia Gaza. Sperăm ca astfel de momente să nu se mai întâmple”, a încheiat Marcel Ciolacu.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite