Ministrul Dezvoltării: Așa cum s-au găsit bani pentru alte proiecte, se vor găsi și pentru pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Dezvoltării a afirmat că legea pensiilor publice putea fi introdusă la anul, în cazul în care se dorea folosirea ei pentru alegeri, dar și că găsirea sumelor necesare pentru majorările preconizate trebuie privită ca pe un aspect politic. 

FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

„Cu siguranță cum s-au găsit bani pentru alte proiecte se vor găsi bani și pentru acest obiectiv extrem de important. PNL a crescut cu 40% punctul de pensie. Este o dovadă că am ținut cont de acest lucru. Trebuie tratat acest aspect ca și un aspect politic, ca să găsim resursa financiară cu care să putem reglementa acest lucru. Dacă era să se fluture oamenilor o promisiune se făcea spre finele anului viitor, când au loc cele mai importante alegeri. Este extrem de important că legea a fost pregătită chiar de către liberali”, a declarat ministrul AAdrian Veștea la Digi24. 

Ministrul mai susține că ar trebui să fie diminuată evaziunea fiscală. „După calcule, trebuie identificată o sumă de 25 de miliarde de lei. Este un subiect care este aprins și a creat o efervescență destul de mare. Astăzi, acest subiect dezbătut în Senat a trecut, iar dacă a trecut de Senat cu siguranță că au identificat resursa financiară care va fi pusă anul viitor la dispoziție, pentru a nu intra într-o situație critică”, a mai explicat Veștea. 

Legea pensiilor publice, adoptată cu tensiuni în Senat

Plenul Senatului a adoptat proiectul pentru recalcularea pensiilor publice după lungi dezbateri și anularea amendamentelor adoptate anterior în comisiile de specialitate. Inițiativa merge la Camera Deputaților, for decizional.

Noua lege a pensiilor publice a trecut cu dificultate de Guvern din cauza opoziţiei PNL, care a lăsat de înţeles că nu ar fi bani pentru majorările prevăzute, aspect confirmat inclusiv de analişti. 

Actualul ministru al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a afirmat că legea este „stabilă şi sustenabilă“ şi a explicat cum va face rost de bani pentru pensii: „O mai bună colectare, o mai mică evaziune fiscală şi înțelepciune între noi, cei care lucrăm împreună în Guvern, sunt elementele care ne vor duce la respectarea drepturilor românilor pentru care au muncit o viaţă“.

Experții nu sunt însă de aceeași părere. Profesorul de economie Cristian Păun a explicat, pentru „Adevărul“, că în prezent la bugetul de stat nu sunt bani pentru astfel de majorări fără impunerea unor noi măsuri fiscale, precum creşteri de TVA, iar dacă Ministerul Finanţelor nu găseşte fonduri, creşterea pensiilor va fi doar o promisiune, cum s-a întâmplat şi în trecut.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite