Ministerul Justiţiei: Informaţiile puse în circulaţie vizând o presupusă creştere a vârstei de pensionare a magistraţilor, în noile legi ale justiţiei, sunt false

0
0
Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Justiţiei a transmis un comunicat prin care susţine că informaţiile apărute în spaţiul public referitor la o posibilă creştere a vârstei de pensionare a magistraţilor, prin noile legi ale justiţiei, ar fi false. Acest pachet de legi urmează să fie trimis la instituţiile din Guvern pentru avizare ministerială.

„Faţă de unele presupuse informaţii apărute în spaţiul public vizând o presupusă creştere a vârstei de pensionare a magistraţilor ce ar fi prevăzută în noile legi ale justiţiei, Ministerul Justiţiei precizează că nu are în intenţie nicio intervenţie legislativă în sensul stabilirii unei noi vârste de pensionare pentru magistraţi, alta decât cea în vigoare. Ministerul Justiţiei este preocupat de stabilitatea resursei umane din sistemul judiciar şi înţelege că păstrarea vârstei de pensionare în vigoare şi a stabilităţii prevederilor legale care o consacră sunt elemente esenţiale ale păstrării magistraţilor în activitate şi prezervarea stabilităţii resursei umane din sistem”, arată Ministerul Justiţiei. 

„Spre exemplu, una din speculaţiile nefondate cele mai recente pe acest subiect preluată de un site de ştiri juridice susţine fără niciun temei sau indiciu factual: „s-a auzit despre o posibila intenţie de a creşte vârsta de pensionare a magistraţilor. Sunt zvonuri conform cărora acest lucru ar fi fost deja introdus in noile Legi ale Justiţiei pe care ministrul Cătălin Predoiu le-a trimis (…) la Bruxelles pentru ca aceştia sa îşi dea acordul, fără însă ca magistraţii din ţara sa le vadă”. Ministerul Justiţiei dezminte categoric astfel de speculaţii nefondate, precum şi maniera păguboasă şi periculoasă în care o astfel de temă sensibilă pentru magistraţi este instrumentată conştient sau inconştient. Ministerul Justiţiei condamnă ferm astfel de afirmaţii false care reprezintă deopotrivă şi adevărate procese de intenţii la adresa instituţiei”, punctează instituţie.

„În ceea ce priveşte parcursul dezbaterii proiectelor de legi ale Justiţiei, acestea au fost puse în dezbatere publică în septembrie 2020, fiind în dezbatere pe parcursul mai multor luni de zile, până în primăvara anului 2021. Ulterior procesul de promovare a fost reluat, în decembrie 2021, ministerul Justiţiei integrând propuneri din dezbaterea din cursul anului 2021 şi desfăşurând recent o consultare cu Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, consultare aflată în parametrii normali de dialog şi cooperare cu Comisia Europeană. Ministerul Justiţiei respinge categoric maniera eronată, rudimentară  şi tendenţioasă în care autorul declaraţiilor citate în articol califică şi descrie aceste consultări constructive cu Comisia Europeană. Consultările cu Comisia Europeană nu reprezintă un proces de cenzură sau avizare/autorizare, ci un schimb onest de opinii, de pe poziţii de egalitate şi parteneriat, asupra diverselor instituţii cuprinse în proiectele care fac obiectul consultărilor. De altfel, proiectele nu au suferit intervenţii sistemice sau majore în urma acestor consultări, procesul având ca rezultat clarificarea unor norme şi instituţii juridice, punctual. Proiectele actualizate vor fi republicate în perioada imediat următoare pe website-ul ministerului, înainte de iniţierea procedurilor de avizare”, arată ministerul.

„Definitivarea proiectelor noilor legi ale Justiţiei, precum şi a proiectelor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală este un obiectiv prioritar în cadrul Programului de Guvernare şi un obiectiv al MCV pe Justiţie, prevăzut şi în cadrul PNRR, iar termenul asumat de Romania în cadrul PNRR pentru intrarea în vigoare a modificărilor la codurile penale este de 31.12.2022, iar pentru legile Justiţiei este 30 iunie 2023. Cu toate acestea, obiectivul ministerului este de a realiza aceste obiective mult mai devreme, întrucât sistemul judiciar, dar şi cetăţenii au nevoie urgentă de aceste legi. Ministerul Justiţiei va transmite în perioada imediat următoare proiectele codurilor penale spre aprobare Guvernului şi proiectele legilor Justiţiei în avizare ministerială/avizare de către CSM şi ulterior pentru aprobare de către Guvern”, conchis cei de la Justiţie.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite