Marile organizații studențești solicită derogări de la Guvern ca tinerii să poată vota la alegerile locale

0
Publicat:

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR) solicită Parlamentului și Guvernului asigurarea condițiilor necesare pentru ca studenții și tinerii să își exercite dreptul de vot fără limitări, respectiv reducerea, de la 6 luni la 45 de zile, a termenului pentru viză de flotant, înainte de data alegerilor locale din 9 iunie.

ANOSR: Studenții ar fi obligați să aleagă între a merge la vot și a merge la examene Foto: Arhivă
ANOSR: Studenții ar fi obligați să aleagă între a merge la vot și a merge la examene Foto: Arhivă

Solicităm autorităților revenirea de urgență la soluția legislativă anterioară anului 2023, în sensul micșorării termenului prevăzut de art. 18 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 de la 6 luni la 45 de zile, respectiv instituirea unor dispoziții derogatorii pentru studenți, care să le permită să voteze în orașul în care își desfășoară studiile, sau, după caz, oferirea unei soluții care să asigure exercitarea în bune condiții a dreptului de vot”, potrivit unui comunicat transmis de ANOSR și CTR, în contextul devansării alegerilor locale și organizarea lor în data de 9 iunie 2024.

Reprezentanții studenților și tinerilor de la noi din țară precizează că art. 18 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 condiționează dreptul de a vota în localitatea de reședință, cât timp aceasta diferă de cea de domiciliu, de obținerea vizei de flotant cu cel puțin 6 luni înaintea desfășurării scrutinului, dar decizia privind organizarea alegerilor locale  a fost anunțată cu mai puțin de 4 luni înainte.

Decizia de devansare a alegerilor locale a fost comunicată cu mai puțin de 4 luni înaintea datei de desfășurare a acestora, aspect care, în contextul acestei soluții legislative, constituie o încălcare flagrantă a drepturilor tuturor tinerilor, care studiază sau lucrează în altă localitate decât cea de domiciliu și care până în momentul de față nu au obținut viza de flotant. Astfel, dacă aceste persoane, într-un scenariu predictibil cu alegeri locale în luna septembrie, ar fi avut timp până în luna martie să finalizeze demersurile privind viza de flotant, în scenariul de față acest drept le-a fost îngrădit arbitrar, în condiții cel puțin la limita constituționalității. Dreptul de vot este garantat prin art. 36 din Constituția României tuturor cetățenilor cu vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv”, se arată în comunicat.

Studenții cer„ revenirea de urgență la soluția legislativă anterioară anului 2023”

ANOSR și CTR, subliniază totodată că problema este și gravă deoarece data de 9 iunie este în mijlocul sesiunii de examinare a studenților, indiferent de instituția de învățământ în care aceștia sunt înmatriculați.

Or, menținerea termenului de 6 luni din actuala legislație ar însemna că tinerii studenți care până în momentul de față nu au obținut viza de flotant ar fi obligați să aleagă între a merge la vot și a merge la examenele din sesiune, aspect inacceptabil, din punctul nostru de vedere, și apt să nască dubii serioase privind intenția decidenților politici ca studenții să participe la vot”, menționează sursele citate.

Reprezentanții celor două organizații atrag atenția și asupra importanței prezenței tinerilor la vot, afirmând că participarea acestora „conturează o perspectivă actuală și clară cu privire la societate și la modul în care aceasta ar trebui să arate”.

ANOSR și CTR solicită astfel „revenirea de urgență la soluția legislativă anterioară anului 2023, în sensul micșorării termenului prevăzut de art. 18 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 de la 6 luni la 45 de zile, respectiv instituirea unor dispoziții derogatorii pentru studenți, care să le permită să voteze în orașul în care își desfășoară studiile, sau, după caz, oferirea unei soluții care să asigure exercitarea în bune condiții a dreptului de vot”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite