Maria Zaharova îi răspunde șefului MAE pe tema „limbii moldovenești”: „Nici Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar a fost creat”
0Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a reacționat în urma declarațiilor făcute de Bogdan Aurescu referitoare la limba moldovenească. Maria Zaharova susține că „nici Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat”.
„Ministrul Aurescu a declarat că limba moldovenească ar fi fost creată artificial în perioada sovietică. Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Este posibil acum să-l numim o construcţie artificială”, a afirmat aceasta, potrivit Digi24.
Purtătoarea de cuvânt a MAE din Rusia a apreciat că „spre deosebire de ministrul român, limba moldovenească reprezintă un fenomen important în istoria lumii”, potrivit Hotnews.ro.
Maria Zaharova a prezentat din nou teoria Kremlinului, potrivit căreia limba moldovenească este mai veche decât cea română, care ar fi de fapt un un dialect.
Recent, parlamentarii Republicii Moldova au adoptat proiectul care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română“. Oficialii ruși au venit cu propria lor versiune asupra istoriei. Spre exemplu, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a acuzat România de ocuparea Basarabiei până în 1940.
„Ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească și nu viceversa”, a spus ea, potrivit Deschide.md.
Aurescu: Limba moldovenească nu există
Ministrul Afacerilor Externe a explicat, chestionat referitor la reacția omologului rus cu privire la limba română ca limbă oficială în Moldova, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică.
„Această așa-numită limbă moldovenească nu există, este o construcție artificială, care a fost creată de Uniunea Sovietică și a fost folosită ulterior de Rusia în scopuri de dezinformare”, a declarat Bogdan Aurescu, înaintea reuniunii Consiliului Afacerilor Externe (CAE) și a celorlalte reuniuni de astăzi de la Bruxelles.
„Ceea ce pot să vă spun este doar că, atunci când a fost luată această decizie, de către Parlamentul Republicii Moldova ,care este o decizie istorică, România a salutat acest pas foarte important, pentru că restabilește adevărul istoric despre denumirea limbii oficiale în Republica Moldova și, în același timp, este un semn al maturității societății moldovenești și al aderării acesteia la valorile europene”, a adăugat acesta.