Viorel Badea, la reuniunea APCE: Atrocităţile Rusiei în Ucraina sunt greu de imaginat. Armata rusă a transformat civilii în ţinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Badea, membru în delegaţia româniei la APCE şi preşedinte al Comisiei de cultură din Senat FOTO APCE
Viorel Badea, membru în delegaţia româniei la APCE şi preşedinte al Comisiei de cultură din Senat FOTO APCE

Liberalul Viorel Badea, preşedinte al Comisiei de cultură din Senat, a condamnat, în cadrul unei intervenţii la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (Strasbourg), agresiunea Rusiei în Ucraina, subliniind că soldaţii ruşi şi administraţia de la Moscova au ajuns să atace civilii ucraineni fără a mai ţine cont de nicio convenţie internaţională.

„Federaţia Rusă, prin agresiunea militară împotriva Ucrainei, a abdicat de la obligaţiile şi angajamentele asumate în momentul aderării la Consiliul Europei. Vorbim, din păcate, despre un stat pentru care respectarea valorilor democratice, integrităţii teritoriale statale şi a relaţiilor de bună vecinătate reprezintă noţiuni lipsite de conţinut, fapt demonstrat în 2014 prin anexarea ilegală a Crimeei, şi ulterior, prin înfiinţarea republicilor marionetă de la Doneţk şi Lugansk şi, în momentul de faţă, reconfirmat, în cei mai gravi termeni, prin agresiunea militară împotriva Ucrainei. Este profund regretabil că Federaţia Rusă a preferat să substituie forţei benigne a dialogului forţa malignă a armelor. Atrocităţile Federaţiei Ruse în Ucraina sunt greu de imaginat, în condiţiile în care armata rusă a recurs la transformarea civililor şi a obiectivelor civile în ţinte ale acestui război, încălcând dispoziţiile Convenţiilor de la Geneva şi ale protocoalelor sale adiţionale. De la începutul aşa-zisei operaţiuni militare speciale din Ucraina şcoli, spitale, maternităţi, blocuri de locuinţe au fost făcute una cu pământul, iar vieţi nevinovate au fost curmate în numele aşa-zisei luptei pentru libertate pe care o proclamă autorităţile de la Moscova pe canalele media ale propagandei de stat”, a subliniat Viorel Badea, preşedinte PNL Diaspora şi al Comisiei de cultură din Senat, în intervenţia sa de la reuniunea de urgenţă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

„Un număr tot mai mare de cetăţeni ruşi au fost arestaţi doar pentru curajul de a protesta împotriva acestui război absurd împotriva Ucrainei. Tot mai mulţi cetăţeni ruşi au părăsit sau încearcă să părăsească ţara confruntaţi cu o perspectivă economică sumbră. Tot mai mulţi ruşi sunt captivii unui regim autoritar care refuză propriilor cetăţeni libertatea de a se exprima şi de a discerne binele de rău. Imaginile pe care le vedem zi de zi din Ucraina sunt cutremurătoare, cu un puternic impact emoţional, care au generat şi în România o mobilizare exemplară din partea autorităţilor şi mai ales a oamenilor de rând care au înţeles cât de important este să îţi manifeşti solidaritatea faţă de semenii care fug din calea războiului. Este nevoie în continuare de solidaritate din partea tuturor, dar, mai mult ca orice, este nevoie de oprirea acestui război sângeros şi absurd, care nu va spori influenţa Federaţiei Ruse, aşa cum îşi imaginează liderul nesăbuit de la Kremlin, ci, dimpotrivă, o va izola şi mai mult la nivel internaţional. Să facem tot ce ne stă în putere pentru a readuce pacea în Ucraina!”, a completat liderul PNL.

Zilele acestea la Strasbourg se discută în procedură de urgenţă consecinţele agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina, cel mai probabil urmând să fie decise noi sancţiune la adresa Moscovei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite