MAE: România susţine ferm parcursul european al Republicii Moldova, singurul în măsură să ofere cetăţenilor prosperitatea pe care o merită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe

”România subliniază că este esenţial ca turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova să se desfăşoare în deplină transparenţă şi conformitate cu standardele europene şi internaţionale, precum şi cu principiile democratice”, a reacţionat Ministerul de Externe de la Bucureşti, după ce Maia Sandu a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.

”România urmăreşte cu toată atenţia evoluţiile legate de derularea scrutinului electoral prezidenţial din Republica Moldova şi a luat notă de calificarea în turul al doilea a doi candidaţi, respectiv a preşedintei Partidului Acţiune şi Solidaritate, doamna Maia Sandu, şi a actualului preşedinte, domnul Igor Dodon.

România subliniază că este esenţial ca turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova să se desfăşoare în deplină transparenţă şi conformitate cu standardele europene şi internaţionale, precum şi cu principiile democratice. România va continua să urmărească toate evaluările din teren ale observatorilor electorali naţionali şi internaţionali şi nu va ezita să semnaleze orice deficienţe legate de procesul de organizare a alegerilor.

România îşi exprimă convingerea că voinţa cetăţenilor, liber exprimată prin vot, este singura care asigură legitimitatea unui astfel de proces politic în cadrul unui stat democratic şi avertizează că orice abatere de la aceste standarde şi principii poate avea un impact nefast asupra legitimităţii alegerilor.

După cum este bine-cunoscut, România susţine ferm parcursul european al Republicii Moldova, singurul în măsură să ofere cetăţenilor acesteia prosperitatea pe care o merită”, arată MAE, după primul tur al al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, încheiat cu victoria Maiei Sandu. 

Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că cei care au câştigat la prezidenţialele din 1 noiembrie sunt oamenii. Maia Sandu a afirmat că cetăţenii au demonstrat că se pot uni „împotriva hoţiei şi a fărădelegii”. Ea le-a mulţumit alegătorilor pentru sprijinul oferit, dar şi celor trei contracandidaţi, Dorin Chirtoacă, Octavian Ţîcu şi Andrei Năstase, care şi-au anunţat deja susţinerea pentru turul doi.

Premierul României, Ludovic Orban, a felicitat-o pe Maia Sandu pentru rezultatul înregistrat în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Prim-ministrul român şi-a exprimat convingerea că turul doi se va desfăşura „în condiţii de legalitate”.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri