MAE condamnă retragerea Rusiei din Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa
0Ministerul Afacerilor Externe condamnă decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa (TCFE), calificând-o drept „cea mai recentă acţiune de subminare a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a securităţii euroatlantice”.
MAE aminteşte, printr-un comunicat, faptul că procedura iniţiată de către Rusia pe data de 10 mai a fost încheiată vineri, prin notificarea depozitarului Tratatului CFE, Regatul Ţărilor de Jos. „Acţiunile Federaţiei Ruse au afectat negativ TCFE încă de la anunţul său de "autosuspendare" din Tratatul în 2007, fără un temei legal. La acel moment, Federaţia Rusă deja nu mai îndeplinea în totalitate obligaţiile ce îi reveneau prin Tratat", arată sursa citată.
Reprezentanţii ministerului român asigură că „România va continua, alături de statele aliate, să contribuie activ la securitatea Europei prin susţinerea unei posturi consolidate de descurajare şi apărare a NATO, precum şi prin măsuri adecvate de control al armamentelor, luând în considerare mediul de securitate şi securitatea tuturor aliaţilor, în conformitate cu Noul Concept Strategic".
Ce reprezintă acest tratat
Tratatul cu privire la forţele armate convenţionale în Europa (CFE) a fost negociat în ultimii ani ai Războiului Rece, fiind semnat la Paris, pe 19 noiembrie 1990. Înaintea retragerii Federaţiei Ruse, Tratatul cuprindea 30 de state-părţi.
Prevederile sale impun o serie de limitări şi plafoane pentru cinci categorii de armament convenţional: tancuri de luptă, vehicule blindate, artilerie grea, avioane şi elicoptere de luptă.
În anul 2007, Federaţia Rusă şi-a suspendat unilateral participarea la Tratatul CFE, fără ca Tratatul să prevadă o astfel de procedură. Celelalte state-părţi continuă să implementeze între ele Tratatul, aspectele privind implementarea fiind gestionate în cadrul Grupului Consultativ Comun, cu sediul la Viena.
Solicitări de retragere a zeci de diplomați
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că ambasadorul Federației Ruse la București a fost informat referitor la decizia autorităților române de a reduce cu 40 de angajați personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România.
„Ministerul Afacerilor Externe informează că, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București a fost informat astăzi, 8 iunie 2023, în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, asupra deciziei autorităților române de a reduce personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Federația Rusă”, se arată într-un comunicat al MAE.
Prin urmare, sursa citată arată că Federația Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziții (dintre care 21 poziții de diplomat și cu 30 de poziții de personal tehnico-administrativ) și să reducă personalul aflat la post în România cu 40 de persoane ( 11 diplomați și cu 29 de persoane care aparțin personalului tehnico-administrativ).
„Alegerea posturilor ce vor fi reduse și a persoanelor care vor trebui să părăsească România va aparține (în această fază) Federației Ruse, cu respectarea limitărilor aferente fiecărei categorii (diplomați, respectiv personal tehnico-administrativ). Astfel, numărul total de posturi diplomatice și tehnico-administrative ale Federației Ruse din România este redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5 %”, precizează MAE.
Ministerul Afacerilor Externe susține că „măsura a fost adoptată în conformitate cu prevederile art.11 alin. 1 al Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 Aprilie 1961. ("În lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menţinut în limitele a ceea ce el considera ca rezonabil și normal, având în vedere împrejurările şi condițiile existente în acest stat și nevoile misiunii în cauza.") și reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei”.
Totodată, MAE arată că partea rusă a fost informată și cu privire la faptul că are la dispoziție cel mult 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia părții române.