Macovei vrea o lege anti-mită şi cere extinderea luptei împotriva corupţiei şi în companiile private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Monica Macovei afirmă că România are nevoie de o lege anti-mită care să fie adoptată cât mai repede, potrivit unui comunicat de presă remis ziarului „Adevărul“. Politicienii care se vor opune acestei legi încurajează corupţia, subliniază politicianul.

„O lege anti-mită trebuie să fie adoptată în România cât mai repede. Trebuie adoptată imediat pentru a opri fraudarea bugetului central, a bugetelor primăriilor din ţară, fraudare care a avut loc în ultimii 26 de ani şi care a încetinit mult dezvoltarea României şi crearea acelei pături de mijloc şi de bunăstare în România. Dar şi pentru a opri corupţia în domeniul privat. Ne-am obişnuit cu corupţia dinspre privat spre funcţionarii publici, dar există corupţie şi în mediul privat, între companii private. Companiile trebuie să funcţioneze fără corupţie, altfel nu avem o competiţie şi o economie sănătoase. Iar investitorii serioşi ne vor ocoli. Consider că politicienii care se vor opune adoptării acestei legi nu vor decât să continue şi să încurajeze corupţia în România, să menţină populaţia într-o stare de sărăcie şi să menţină furtul din banii publici, bani care au ajuns de multe ori în buzunarele lor sau ale prietenilor lor', a declarat Monica Macovei, dezbaterea publică privind consolidarea măsurilor anticorupţie în sectorul de business.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a subliniat importanţa măsurilor de combatere a corupţiei. „Corupţia înseamnă o deturnare a resurselor publice care ar putea fi dedicate unor proiecte naţionale importante. În cazul României poate fi vorba despre dezvoltarea infrastructurii naţionale, şosele, căi ferate, energie. Sau care ar putea fi dedicate protejării resurselor naturale ale României, inclusiv pădurilor, sau pentru sectorul sănătăţii care are mare nevoie de resurse suplimentare şi, de asemenea, pentru învăţământ. Corupţia slăbeşte administraţia şi determină migraţia celor mai străluciţi tineri ai României”, a spus ambasadorul SUA, Hans Klemm. 

„Corupţia ne afectează pe toţi“

Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, a subliniat dialogul important pe care România şi Marea Britanie îl au deja în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi a adus în discuţie UK Bribery Act — legea britanică anti-mită. Aceasta este o lege foarte ambiţioasă care a introdus o nouă infracţiune pentru companiile britanice de peste tot din lume - respectiv eşecul de a preveni corupţia care are loc în numele companiei.

„Este evident că corupţia este o temă centrală a discursului politic şi public din România. Este de asemenea o problemă globală şi nicio ţară nu este imună, inclusiv Marea Britanie. Corupţia este o infracţiune care ne afectează pe toţi, fiecare dintre noi plăteşte pentru ea într-un fel sau altul. Corupţia ne fură aproape 5% din PIB-ul global în fiecare an. Acest procent se ridică la 25% pentru costul contractelor de achiziţie în ţările în curs de dezvoltare. Banca Mondială estimează că mita poate să crească cu 10% costul afacerilor la nivel global', a declarat ambasadorul Paul Brummell.

Potrivit europarlamentarului Monica Macovei, legea anti-mită, adoptată în 2010 în Marea Britanie şi intrată în vigoare din 2012, este cea mai severă din lume şi cea mai modernă, „pentru că modernizare înseamnă să oprim corupţia şi furtul din banii publici”. Legea britanică anti-mită defineşte patru infracţiuni care acoperă toate formele de luare şi dare de mită, două dintre ele fiind infracţiuni comerciale distincte. Legea prevede infracţiunea de mituire a unui funcţionar public străin pentru a-l influenţa şi, prin urmare, pentru a obţine sau a menţine afaceri în ţara respectivă. De asemenea, legea introduce o nouă formă de răspundere corporativă în Marea Britanie pentru eşecul corporaţiilor în prevenirea luării şi dării de mită.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite