UPDATE Baroul Bucureşti amână iar decizia privind cererea de excludere din avocatură a lui Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta rămâne avocat, deocamdată FOTO Eduard Enea
Victor Ponta rămâne avocat, deocamdată FOTO Eduard Enea

Baroul Bucureşti a amânat pentru a treia oară decizia privind cererea de excludere din rândul avocaţilor a fostului premier Victor Ponta. Amânarea este valabilă până la momentul în care Instanţa va soluţiona plângerea formulată de Ponta, prin care cere anularea ordinului de ministru prin care i se retrage titlul de doctor.

UPDATE Decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne, a declarat că decizia de suspendare a soluţionării cererii de excludere din avocatură a lui Victor Ponta, luată cu unanimitate de voturi, este “soluţia înţeleaptă, pentru a nu crea o insecuritate în raporturile juridice”.

„În şedinţa de astăzi, 13 septembrie 2016, analizând sesizarea doamnei avocat Monica Macovei cu privire la cererea de excludere a domnului Victor Ponta din Baroul Bucureşti, ţinând cont de faptul că a fost depusă o dovadă că a fost formulată o plângere împotriva ordinului ministrului Educaţiei Naţionale prin care a fost retras titlul de doctor, în unanimitate, Consiliul Baroului Bucureşti a decis să suspende soluţionarea cererii de excludere până când vom şti ce anume va decide ministrul Educaţiei Naţionale, ministerul, cu privire la plângerea formulată de domnul avocat Victor Ponta. Am apreciat că este o soluţie înţeleaptă, pentru a nu crea o insecuritate în raporturile juridice, fiindcă o eventuală revocare a ordinului prin care a fost retras titlul de doctor ar avea consecinţe implicite, indirecte şi cu privire la decizia pe care noi am fi dat-o astăzi”, a spus Dragne, citat de news.ro.

UPDATE Baroul Bucureşti a decis să amâne pronunţarea unei decizii în cazul excluderii lui fostului premier Victor Ponta. 

Baroul Bucureşti a decis prin vot să suspende decizia până când Instanţa va da o soluţie în cazul procesului deschis de Ponta prin care solicită anularea Ordinului de ministru prin care se retrage titlul de doctor. 

Fostul premier Victor Ponta a formulat, în luna august, o plângere în Instanţă pentru anularea ordinului de ministru al Educatiei din 1 august prin care i s-a retras titlul de doctor pe motiv ca teza nu a respectat standardele de etică a cercetării ştiinţifice.

Monica Macovei a depus la Consiliul Baroului Bucureşti o cerere de excludere din avocatură a lui Victor Ponta. Fostul premier a fost prezent la şedinţa de pe 31 august a Consiliului, iar Macovei a fost pe 6 septembrie.

Europarlamentarul preciza săptămâna trecută că titlul de doctor i-a fost retras lui Victor Ponta de către ministrul Educaţiei, ca atare el nu mai poate fi avocat.

„Am fost invitată de Consiliul Baroului Bucureşti pentru a susţine cererea pe care am făcut-o pentru excluderea domnului Ponta din Barou. Eu doresc aplicarea legii, nu excluderea lui Ponta. N-am nicio treabă cu personajul Ponta. Doresc aplicarea legii atât în cazul Ponta, cât şi în cazul oricărui avocat care a încălcat legea", a spus Monica Macovei, înainte de a participa la şedinţa Consiliului Baroului Bucureşti, potrivit news.ro.

Macovei a precizat că, dacă vrea să fie avocat în viitor, Ponta ar trebui să dea examen.

De altfel, Ponta preciza şedinţa la sfărşitul lunii august că retragerea titlului său de doctor este în procedura plângerii prealabile.

Ponta se ţine cu dinţii de titlu

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a propus pe 30 iunie retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, pentru că teza sa de doctorat nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice. 

Ponta a constestat decizia dar, în urma unei noi analize, Consiliul General al CNATDCU a transmis Ministerului Educaţiei decizia finală, prin care a menţinut hotărârea că teza de doctorat elaborată de Victor Ponta este un pagiat. Drept urmare, pe 1 august, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a emis ordinul de ministru prin care i-a fost retras titlul ştiinţific de doctor în drept lui Victor Ponta. 

Lăsat fără titlu şi cu premisele pierderii postului din Barou, dar şi a dreptului de a preda, Victor Ponta a depus la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de „suspendare executare act administrativ ordin. nr. 4662/01.08.2016”. Mai pe scurt, cere revocarea ordinului de ministru prin care i se retrage titlul de doctor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite