Lupte de putere în PNL. Ce filiale din fosta „echipă câştigătoare” vor să schimbe conducerea partidului la numai şase luni de la alegerea lui Florin Cîţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

După numai şase luni de când s-a ales noua conducere a Partidului Naţional Liberal, liderii formaţiunii au pus la cale o revoltă internă prin care urmăresc să îl dea jos pe Florin Cîţu de la şefia PNL. Mai mulţi şefi de filiale, foşti susţinători ai lui Cîţu şi parte din „echipa câştigătoare” din toamna trecută, vor organizarea unui Congres Extraordinar.

Cel puţin 39 de filiale susţin convocarea unui Congres Extraordinar prin care conducerea PNL să fie schimbată, nemulţumiţi de activitatea actualului lider, susţin surse din conducerea partidului pentru „Adevărul”. 

Susţinător al lui Florin Cîţu în cursa pentru şefia PNL de anul trecut, parte din „Echipa câştigătoare”, Alexandru Muraru, preşedintele PNL Iaşi, a transmis vineri că partidul are nevoie de un proiect politic nou, care să fie construit „în jurul celui care se află în fruntea administraţiei”, aluzie la premierul Nicolae Ciucă, al cărui nume a fost vehiculat ca fiind principala preferinţă a liberalilor în cazul organizării unor noi alegeri interne. 

„M-am alăturat imediat colegilor mei care cred că PNL are nevoie de un proiect politic nou construit, aşa cum e o regulă nescrisă a organizaţiilor politice româneşti, în jurul celui care se află în fruntea administraţiei, care are o viziune de ansamblu asupra mersului României, care elimină blocajele sau lipsa de dialog din relaţia cu organizaţiile locale sau cu parlamentarii”, a declarat liderul PNL Iaşi, precizând că „PNL trebuie să îşi propună ca ţintă pregătirea anului electoral 2024 şi câştigarea alegerilor de atunci”. 

PNL Giurgiu, condus de Dan Motreanu, una din cele mai performante organizaţii, s-a alăturat taberei anti-Cîţu. „Liberalii giurgiuveni care au obţinut rezultate electorale notabile în toate cele patru tururi electorale sunt convişi că este timpul pentru începerea unui nou capitol în dezvoltarea şi consolidarea Partidului Naţional Liberal”, a transmis organizaţia din Giurgiu, printr-o postare pe Facebook.

„PNL nu se îndreaptă în direcţia corectă”

Gabriel Avramescu, preşedintele PNL Buzău, face şi el parte din echipa care susţinea anul trecut moţiunea promovată de Florin Cîţu, iar acum cere schimbarea conducerii pe motiv că partidul „nu se îndreaptă în direcţia corectă”. Avrămescu îl acuză pe Cîţu că nu a comunicat cu liderii din teritoriu.

„Traversăm un val de scumpiri, o criză umanitară şi ce vedem în plan intern este opoziţia pe care preşedintele partidului o duce împotriva propriei coaliţii. (...) PNL nu se îndreaptă în direcţia corectă. Avem nevoie de lideri care să îşi cunoască liderii locali, alesii locali şi care să şi răspundă la telefon atunci când localul caută ajutor la centru. Atitudinea distantă a liderilor faţă de membri nu a fost niciodată parte din valorile noastre”, a scris liderul PNL Buzău, joi seara, pe Facebook. 

Sebastian Burduja, preşedintele PNL Sector 1, a primit şi el mandat să solicite convocarea Consiliului Naţional şi a Congresului extraordinar, pentru a se stabili o direcţie „mai bună” pentru partid. „Ne dorim o direcţie mai bună, o direcţie nouă pentru Partidul Naţional Liberal", a precizat Burduja, în cadrul unei conferinţe de presă.

Liberalul a menţionat că încă de la Congresul de anul trecut intuia că PNL „merită o opţiune mai bună”. „PNL Sector 1 a avut în cadrul Congresului de anul trecut o abordare echidistantă, de neutralitate, o abordare în care membrii noştri au votat conform conştiinţei. Biroul de Sector nu a făcut o recomandare de susţinere a unui candidat sau a altuia şi asta pentru că intuiam de atunci că PNL merită o opţiune mai bună”, a transmis Burduja.

Şi filiala din Sectorul 5 al Capitalei doreşte schimbarea conducerii PNL. „Este nevoie de un preşedinte care să aibă o viziune clară pentru partid, care să ne conducă spre câştigarea alegerilor în 2024, care să se bucure de o cotă de încredere ridicată, nu doar în rândul membrilor PNL, ci şi în rândul tuturor românilor. Pentru acest motiv, Filiala PNL Sector 5 a considerat că este necesară o schimbare la nivelul conducerii partidului, încredinţându-mi în această seară mandat pentru a solicita declanşarea alegerilor în PNL.” a declarat Dan Meran, preşedintele PNL Sector 5.

Totodată, liberalii care nu l-au susţinut pe Cîţu la Congresul trecut au profitat de revolta internă şi au cerut, la rândul lor, schimbarea conducerii PNL. Adrian Veştea, liderul PNL Braşov, un susţinător al lui Ludovic Orban la alegerile interne de anul trecut, a anunţat că se alătură liberalilor care vor organizarea unui Congres Extraordinar în PNL, la fel şi Cătălin Toma, liderul din Vrancea, care a transmis că este nevoie de un „restart” în partid. 

Gruparea Dumitrescu, rapid organizată

Filialele controlate de Iulian Dumitresu, prim-vicepreşedinte PNL, s-au organizat rapid. PNL Prahiova a dat o decizie pentru congres de joi seară. Şi Teleromanul condus de Eugen Pîrvulescu a precizat pentru „Adevărul” că a votat tot de joi seară. PNL Călăraşi a dat un vot joi seară, fiind anunţat acest lucru şi pe Facebook-ul organizaţiei.

Vezi şi: Primul mesaj de susţinere a lui Nicolae Ciucă la şefia PNL. Primarul Constanţei: „Premierul României trebuie să fie şi preşedintele Partidului Naţional Liberal”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite