Lupta pentru şefia PDL, arbitrată de Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a promovat-o în politică pe Elena Udrea
Traian Băsescu a promovat-o în politică pe Elena Udrea

Preşedintele Traian Băsescu a intrat din nou în hora politică, cu prilejul luptei pentru putere din PDL. Criticile sale la adresa actualei conduceri a partidului au inflamat spiritele, iar cei doi candidaţi la şefia PDL, Vasile Blaga şi Elena Udrea, au început să-şi arunce acuzaţii. Va reuşi Traian Băsescu să-şi impună un nou lider în PDL?

Actualul preşedinte democrat-liberal, Vasile Blaga, părea să ducă o cursă formală pentru a câştiga un nou mandat în fruntea partidului, însă balanţa s-a înclinat după ce Elena Udrea s-a decis să-l concureze. „Cred că domnului Blaga îi lipseşte tocmai capacitatea de a se lupta cu adversarii politici. Cred că sunt mai potrivită ca lider al PDL din perspectiva nevoii PDL de a avea un lider luptător, curajos, un lider care să dea semnalul unei adevărate opoziţii la actuala putere“, şi-a motivat Elena Udrea opţiunea de a candida, într-un interviu pentru „Adevărul“.

Atacul la adresa actualei conduceri a PDL a fost continuat, la ceas de seară, de preşedintele Traian Băsescu, într-o emisune la B1Tv. „PDL de acum nu mai seamănă cu PDL care era când eu am plecat şi o bună parte din perioada în care a fost condus de Boc. Nu mai are valori, nu mai are... Seamănă tot mai mult cu - nu vreau să jignesc PSD-ul, seamănă cu FSN-ul “, a sunat analiza rece a preşedintelui.

 „Udrea să mai lase poşetele“

Traian Băsescu nu şi-a putut ascunde admiraţia faţă de Elena Udrea, pentru care a avut şi o serie de sfaturi. „Elena Udrea e crescută ca şi politician de mine. Ea de la mine a învăţat politică“, a enunţat, cu mândrie, preşedintele. „Elena Udrea trebuie să se descalţe de pantofii cu toc foarte înalt. Trebuie să mai lase din poşetele alea cu care a venit în politică, să ia poşete mai ieftine“, a continuat şeful statului.

Poziţionarea lui Traian Băsescu  de partea Elenei Udrea l-a mâniat pe actualul lider, Vasile Blaga, care nu este văzut cu ochi buni la Cotroceni. Aflat în teritoriu, la Zalău, Blaga a ieşit la atac. „Băsescu spune minciuni! 22 de milioane de români ştiu că Băsescu o ţine pe Udrea. Actuala conducere a PDL l-a salvat pe Băsescu“, a fost răspunsul actualului lider democrat-liberal.

Intervenţie cu repetiţie
Implicarea lui Traian Băsescu în viaţa PDL îi dă frisoane lui Vasile Blaga. La Convenţia PDL din mai 2011, Blaga a concurat cu Emil Boc pentru şefia partidului, iar fostul premier a câştigat detaşat, după ce preşedintele Traian Băsescu le-a dictat delegaţilor numele favoritului său.

Episodul a fost reamintit de vicepreşedintele PDL Radu F. Alexandru, care condamnă o nouă directivă de la Cotroceni. „Nu pot să-mi ascund insatisfacţia că domnul preşedinte, la fel ca şi la Convenţia Naţională din 2011, intervine în desfăşurarea firească şi liberă de orice imixtiune din afară, în competiţia pentru alegerea preşedintelui PDL. A făcut-o în 2011 în favoarea lui Emil Boc, o face acum în favoarea Elenei Udrea“, a afirmat Radu F. Alexandru.

Intelectualii aşteaptă a treia variantă
Cristian Preda, Sever Voinescu, Monica Macovei şi Teodor Paleologu, care formează latura intelectuală a partidului, aflaţi în conflict cu actuala conducerea, au evitat, momentan, să se poziţioneze de partea unui candidat. Europarlamentarul PDL Cristian Preda aşteaptă încă o candidatură pentru şefia partidului. „Aştept şi eu o a treia variantă. Cred că e bine să existe şi o altă formulă şi sper să nu întârzie să apară“, a punctat Preda.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite