Legislație nouă europeană privind semiconductorii. Lider PSD: România ar putea deveni lider regional în domeniu

0
Publicat:

Parlamentul European a adoptat o nouă legislație europeană privind semiconductorii, care, potrivit negociatorului actului, șeful delegației PSD, Dan Nica, creează condițiile necesare pentru ca România să devină lider regional în domeniul high-tech. 

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Parlamentul European a adoptat astăzi, în sesiunea plenară, Actul European privind Semiconductorii - European Chips Act, a anunțat negociatorul actului, social-democratul Dan Nica.

Potrivit sursei citate, „actul constituie noua legislație UE în materie de semiconductori, cu reguli și obiective clare pentru dezvoltare și producție”, fiin „crucial pentru a reduce dependența europeană de importuri din țările terțe, pentru a stimula industria de înaltă tehnologie și pentru a crea locuri de muncă de înaltă calificare în UE”.

Dan Nica, negociatorul Parlamentului European pentru Actul European privind Semiconductorii și, totodată, coordonatorul S&D în Comisia europarlamentară pentru Industrie, Cercetare și Energie, a declarat după votul din plen că programul nu va pune în pericol finanțările afflate în derulare. 

„Am alocat 3,3 miliarde euro pentru cercetarea și inovarea legate de semiconductori și ne-am asigurat că această finanțare nu pune în pericol sau nu reduce programele UE în derulare. Acest Act reprezintă un potențial imens pentru România, pentru că avem deja ingineri excelenți, care au absolvit la noi sau în străinătate. Acum, le creăm condițiile să se întoarcă acasă și să aibă locurile de muncă de calitate pe care și le doresc în România, nu doar în străinătate. Se creează condițiile necesare pentru ca România să devină lider regional în domeniul high-tech. Nu vreau ca know-how-ul să fie limitat doar la câteva state membre din UE, cu industrie de înaltă tehnologie deja existentă”, a transmis Dan Nica.

Europarlamentarul PSD a mai precizat că, la nivel european, va fi creată o rețea de centre de competențe în care vor fi pregătiți specialiști pentru locurile de muncă de înaltă calificare, potrivit sursei citate. „Uniunea Europeana poate să își sporească avantajele competitive pentru a deveni cu adevărat un jucător-cheie în lume și pentru a-și reduce dependența de importul de semiconductori din țări terțe. Vom începe să producem semiconductori și cred că România trebuie să fie parte din acest proces”, a mai subliniat Nica.

Sursa citată a mai arătat că „actul legislativ prevede, de asemenea, crearea unui mecanism de răspuns la criză, în cazul în care are loc o penurie în UE și sunt afectate sectoarele critice, cum ar fi cele ale industriei medicale sau de apărare”.

De altfel, „în acest scop, Comisia Europeană va evalua riscul pentru oferta de semiconductori și indicatorii de avertizare timpurie din statele membre care ar putea declanșa o alertă la nivelul UE. Acest lucru va permite Comisiei să înceapă să aplice măsuri de urgență, de exemplu acordând prioritate aprovizionării cu materii prime critice afectate sau să efectueze achiziții comune pentru statele membre”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite