Legea lobby-ului, întoarsă din drum. Zgonea: La 1 februarie vreau să o punem pe ordinea de zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor a amânat pentru sesiunea din primăvara anului viitor dezbaterea Legii lobby-ului, proiect legislativ avizat luni seară, pe ascuns, de Comisia Juridică.

UPDATE Deputaţii au decis, marţi, retrimiterea Legii lobby-ului către comisiile de specialitate, la rugămintea preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, le-a cerut aleşilor să voteze retrimiterea, către comisiile de specialitate, a Legii care reglementează activitatea de lobby.

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a propus iniţial o săptămână în plus dedicată analizei proiectului de lege, dar Zgonea a insistat ca actul normativ să fie analizat o perioadă mai îndelungată, spre nemulţumirea preşedintelui Comisiei juridice, Bogdan Ciucă.

"Poate că o săptămână-două în plus nu deranjează pe nimeni şi vom afla punctul de vedere al celor care, doi ani şi jumătate, nu au avut nicio părere. Mi-aş dori ca punctele de vedere exprimate pe diverse canale să fie trimise către comisia de specialitate", a declarat Ciucă.

În cele din urmă, propunerea lui Zgonea a fost aprobată de către deputaţi cu 119 voturi "pentru" şi unul împotrivă.

Mai multe amendamente au fost propuse şi adoptate pentru Legea Lobby-ului, iniţiată de Constantin Niţă (PSD), în sprijinul realizării unui cadru normativ cât mai concret în vederea departajării activităţii de lobby de cea care implică traficul de influenţă.

„Trebuie să reglementăm foate clar această activitate de lobby, tocmai pentru a delimita într-un mod foarte clar activitatea de lobby, deci de reprezentare profesionistă, de încercarea cumva mascată de a realiza trafic de influenţă. Se fac precizări clare şi suplimentare că orice asemenea încercare din partea unui profesionist în lobby este sancţionată şi îi este interzis oricărui profesionist în lobby să promită sau să dea ceva unui funcţionar public pentru a obţine beneficii în dreptul lui sau al clientului său”, a declarat Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice.

Acesta a mai precizat că se va întocmi un Consiliu Naţional al Profesioniştilor în Lobby, în acest for fiind publicate toate contractele de lobby, astfel încât oricine să poată verifica dacă cineva desfăşoară asemenea activităţi pentru un terţ.

Preşedintele Comisiei a mai spus că actul normativ va împiedica profesarea activităţii de lobby de către persoanele care au cazier, care nu posedă studii superioare sau de către persoanele care au o activitate la instituţia din care fac parte.

De asemenea, un parlamentar sau un demnitar nu va putea desfăşura activităţi de lobby decât dacă este vorba despre un subiect care nu are legătură cu domeniul său de activitate.

Actul normativ urmează să fie votat în Camera Deputaţilor, for decizional pentru această lege.


Citeşte şi:

Zeci de lideri patronali au aderat la Corpul Profesioniştilor în Lobby

Marţi, 25 iunie 2013, în prezenţa a numeroşi reprezentanţi ai clasei politice şi societăţii civile, a fost prezentat Corpul Profesioniştilor în Lobby din România. 383 de specialişti, reprezentanţi de patronate, sindicate, ONG-uri, camere de comerţ şi asociaţii de IMM-uri, au fost certificaţi în cadrul proiectului strategic „Partener Activ şi Implicat“.

Lobby puternic pentru Regiunea nr. 9. Liviu Dragnea: „Singura regiune posibilă cu două judeţe este Dobrogea“

„Singura regiune a ţării care poate fi constituită din două judeţe este Dobrogea“, a afirmat cu tărie vicepremierul Liviu Dragnea la Forumul Regionalizării desfăşurat vineri, 28 iunie, la Pavilionul Expoziţional Constanţa.

FOTO Povestea Teodorei Neagu, eleva care a făcut lobby pentru România în perioada cât a studiat în America

Teodora Neagu este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea şi a avut ocazia, prin intermediul Clubului Rotary, să studieze într-un liceu din New Hampshire, SUA. Teodora s-a transformat pentru un an, cât a fost plecată, într-un mic ambasador al României, care a trebuit să le explice străinilor, printre altele, care sunt diferenţele dintre romi şi români.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite