Senatul a adoptat legea 2 Mai. Ce prevede actul legislativ

0
Publicat:

Senatul a adoptat, ca prim for, legea 2 mai , care prevede ca toți traficanții de droguri de mare risc vor sta în închisoare.

Senatul a adoptat legea 2 Mai
Senatul a adoptat legea 2 Mai

„E o lege care ne asigură că toți traficanții de droguri de mare risc vor sta în închisoare. Acolo le este locul. Când vorbim de droguri de droguri de mare risc, ne referi la : Cocaina, heroina, ecstasy, fentanyl, oxicodona. Acele droguri de mare risc care distrug destine. Producția și traficul de droguri rămân cea mai mare afacere criminală din UE.”

Alina Gorghiu a explicat cele două perspective ale acestei legi, prin care traficanții de droguri să nu mai poată primi pedepse cu suspendare: „În primul rând, elimină posibilitatea suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc, prevăzute de legea 143/2000. În al doilea rând, creştem de la 2 – 7 ani la 3 - 10 ani pedepsele prevăzute de Legea nr. 194/2011 pentru anumite fapte de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.”

„Va trebui să găsim pârghii prin care să stopăm traficul de droguri care generează bani negri în economia subterană. Pe parcursul anului 2022, 810 inculpați au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni de trafic de droguri (intern sau internațional). Dintre aceștia, 402 au fost condamnați la pedepse cu executare în regim de detenție, iar pentru 379 de persoane, instanțele au pronunțat hotărâri de condamnare cu suspendarea executării pedepsei. Vorbim de aproape 47% dintre traficanții de droguri care, deși condamnați, nu fac închisoare”, a continuat ministra.

"Legea 2 Mai” a fost inițiată de Gorghiu dupa accidentul produs în 19 august, la ieșirea din stațiunea 2 Mai, când Vlad Pascu, un tânăr de 19 ani care consumase mai multe tipuri de droguri, a accidentat mortal 2 tineri și a rănit alți 3, apoi a fugit de la locul accidentului.

România, pe primul loc în UE la decese produse de accidentele rutiere

„Scoate cheia din contact dacă ai consumat! Nu mai au nicio scăpare – închisoare cu executare! Beat, drogat, fără permis, la volan, dacă ucizi, mergi la închisoare!”, a amintit cu ocazia promulgării legii senatorul Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției.

Practic, astfel de accidente rutiere sunt considerate fapte penale comise cu premeditare de către cei care refuză să conștientizeze că volanul poate deveni o armă. Scopul acestei legi este de a reduce numărul evenimentelor rutiere și de a salva vieți, în contextul în care România domină clasamentul UE privind decesele survenite pe șosele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite