Pregătirea tinerilor în a răspunde la situații de urgență și Programul Săptămâna Verde, teme discutate de Iohannis cu cei de la European Youth Forum

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu reprezentanții European Youth Forum, cu ocazia participării la Conferința ONU privind Schimbările Climatice (COP28), în Dubai, fiind abordate mai multe teme legate de schimbările climatice și modul de răspuns la situațiile de urgență.

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții European Youth Forum. Foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții European Youth Forum. Foto: Presidency.ro

Discuțiile între Președintele Iohannis și reprezentanții European Youth Forum au avut loc în contextul alăturării României la Declarația privind Agenda Comună pentru Educație și Schimbări Climatice la COP28, ca partener fondator, conform Administrației Prezidențiale. Președintele Iohannis a subliniat în cadrul discuției importanța implicării tinerilor în gestionarea schimbărilor climatice și participarea la tranziția verde. De asemenea, șeful statului le-a transmis tinerilor reprezentanți că „educația este un instrument important pentru a schimba mentalități și a facilita rezolvarea provocărilor actuale la adresa societății”.

În cadrul discuțiilor, președintele Klaus Iohannis a evidențiat, totodată, demersurile pe care țara noastră le face în prezent pentru creșterea accesului la educația privind schimbările climatice și mediul la nivel național și internațional. A fost discutat programul Săptămâna Verde, inclus în structura anului școlar în România începând cu acest an. De asemenea, Președintele României a menționat demersurile la nivel național de adaptare la schimbările climatice, inclusiv cele legate de pregătirea tinerilor și copiilor în a răspunde la situații de urgență a căror incidență va crește în contextul schimbărilor climatice”, potrivit comunicatului transmis de Administrația Prezidențială.

Vocea tinerilor în luarea deciziilor

Reprezentanții European Youth Forum au trasmis motivația de a participa la COP28 și de a colabora cu autoritățile în gestionarea schimbărilor climatice. De asemenea, au adus în discuție teme pe care le consideră necesare pentru tineri: „includerea punctelor de vedere ale tinerilor în luarea deciziilor, educația și dezvoltarea de competențe pentru a putea participa cu succes la economia verde emergentă.”

Declarația privind Agenda Comună pentru Educație și Schimbări Climatice la COP28 prevede continuarea eforturilor globale de a construi sisteme educaționale inteligente din punct de vedere al schimbărilor climatice prin patru piloni de acțiune: creșterea gradului de sustenabilitate a școlilor,  integrarea educației climatice în programa școlară, formarea adecvată a profesorilor și înverzirea comunităților prin educație. De asemenea, declarația prevede măsuri specifice legate de atenuarea și adaptarea la schimbările climatice în context educațional, precum și investiții în educație.”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite