Klaus Iohannis, despre grupul de luptă NATO din România: Credem că până la sfârşitul primăverii avem concluzii bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în cadrul conferinţei de presă comună cu preşedintele Bulgariei, că ţara noastră trebuie să aibă o apărare solidă a spaţiului aerian, de aceea în CSAT s-a aprobat achiziţionarea de avioane F16. Şeful statului consideră că, până la sfârşitul primăverii, grupul de luptă al NATO în România va prezenta concluzii bune.

Preşedintele Iohannis a transmis că România şi Bulgaria colaborează „foarte strâns şi foarte bine” în ceea ce priveşte apărfarea comună şi NATO.

„Este acum în discuţie formarea unui grup de luptă, un battle group, care reprezintă o prezenţă NATO permanentă în România şi este un lucru cunoscut că Franţa s-a declarat dispusă să fie naţiune-cadru pentru acest grup de luptă. În NATO se poartă discuţiile tehnice pe această temă şi noi credem că până la sfârşitul primăverii, în principiu, avem concluzii bune pe tema battlegroup-ului şi atunci cu siguranţă putem face mai multe declaraţii publice pe această temă”, a spus şeful statului. 

„Pentru noi, este evident că trebuie să avem poliţia aeriană solidă şi o apărare solidă a spaţiului aerian, de aceea în CSAT s-a aprobat achiziţionarea de avioane F16. O bună parte dintre ele sunt venite şi funcţionează, altă parte sunt deja negociate şi vor veni nu peste mult timp”, a mai afirmat preşedintele. 

„Avem o serie de echipaje în bazele noastre aeriene care, împreună cu oamenii noştri, se ocupă de poliţia aeriană. Vom colabora în continuare şi cu Bulgaria, pentru că nu avem deloc de gând să lăsăm o parte a Flancului estic descoperită”, a mai spus şeful statului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite