Klaus și Carmen Iohannis au mers în safari în Kenya. Cum va arăta programul în Tanzania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României și Carmen Iohannis au mers, miercuri, în safari. Imaginile au fost prezentate de autoritățile din Kenya. Ulterior, Administrația Prezidențială a dat detalii despre vizita în natură

Klaus Iohannis în ziua sa liberă în Kenya. Foto: X Kenya Wildlife Services
Klaus Iohannis în ziua sa liberă în Kenya. Foto: X Kenya Wildlife Services

UPDATE Cu precizări a venit și Administrația Prezidențială. 

În cadrul vizitei de stat în Kenya, similar altor șefi de stat, Președintele României, Klaus Iohannis, a fost invitat de partea kenyană să viziteze Parcul Național Nairobi, care este unic în lume prin faptul că aduce aproape de mediul urban o biodiversitate variată. Kenya este un stat cu un profil solid de implicare la nivel național și internațional în domeniul protecției mediului, fiind gazda Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, a Summitului climatic COP12 în 2006 și, foarte recent, a Summitului African pentru Climă. Cooperarea în domeniul limitării schimbărilor climatice și al protecției mediului este o temă centrală a vizitei de stat a Președintelui României în Republica Kenya. Aceasta vine pe fondul interesului deosebit al Președintelui Klaus Iohannis pentru aceste domenii, precum și al prezenței lor ca teme importante în recent adoptata Strategie a României pentru Africa”, potrivit surse citate.

Vizita în Parcul Național Nairobi a oferit prilejul unei discuții privind conservarea naturii cu ministrul pentru Protejarea Naturii din Republica Kenya, Alfred Nganga Mutua, și cu directorul Serviciului Kenyan pentru Protejarea Vieții Sălbatice (Kenya Wildlife Service), Dr Erustus Kanga.  Conservarea biodiversității și managementul ecosistemelor reprezintă o componentă importantă a Memorandumului de Înțelegere în domeniul Protecției Mediului și al Schimbărilor Climatice, semnat pe 14 noiembrie 2023 între România și Kenya, în prezența Președintelui Klaus Iohannis și a Președintelui William Ruto. În plus, prin Memorandum, cele două state își propun să lucreze împreună pentru a promova educația privind schimbările climatice și mediul”, mai arată Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că educația este esențială în protejarea mediului și limitarea schimbărilor climatice și că va susține și promova cooperarea între România și Kenya în domeniul educației pentru mediu.

În cadrul vizitei, au fost discutate, de asemenea, strategiile de implicare a comunităților locale în protejarea biodiversității, precum și modalitățile de reconciliere eficientă a protejării naturii cu dezvoltarea urbană, România și Kenya urmând să coopereze în aceste domenii.

---

  „Astăzi, secretarul de Cabinet pentru Ministerul Turismului și Faunei Sălbatice, Dr. Alfred Mutua, alături de directorul general al Kenya Wildlife Service, Erustus Kanga, a avut onoarea de a-i găzdui pe distinsul președinte al României Klaus Iohannis și pe prima doamnă Carmen Iohannis”, arată o postare de pe pagina X a Kenya Wildlife Service.

Pe pagina Adminsitrației Prezidențiale nu este nicio informație legată de programul lui Iohannis de miercuri, următorul eveniment oficial fiind joi dimineață, când vizitează o școală de fete. 

Carmen Iohannis și Klaus Iohannis alături de un oficial kenyan FOTO X Kenya Wildlife Service
Carmen Iohannis și Klaus Iohannis alături de un oficial kenyan FOTO X Kenya Wildlife Service

Urmează Tanzania

Președintele Iohannis va sosi în Tanzania pentru o vizită de patru zile, în perioada 16-19 noiembrie, scrie presa din Tanzania, care citează un comunicat al ministerului de Externe. Partea română încă nu a dat detalii despre programul lui Iohannis în Tanzania.

Președintele Iohannis va fi așteptat la Aeroportul Internațional Julius Nyerere de către ministrul Cooperării în Africa de Est, January Makamba. În timpul vizitei sale, Klaus Iohannis va avea consultări politice cu președintele Hassan. Cei doi lideri vor discuta noi posilibități de dezvoltare a relațiilor comerciale dintre cele două țări.

Șefii de stat vor asista la semnarea Memorandumului de înțelegere între cele două țări în sectoarele agriculturii, creșterii animalelor, silviculturii, alimentației și salvării de urgență. Evenimentul va fi urmat de o conferință de presă comună.

Președintele Iohannis va merge în cadrul vizitei În Tanzania și în Zanzibar, un teritoriu autonom ce aparține de Tanzania, cunoscută destinație turistică. Șeful statului va merge în Zanzibar pe 18 noiembrie și va avea discuții cu președintele regiunii, Hussein Mwinyi, după care va vizita mai multe atracții turistice, inclusiv Stone Town – partea antică a orașului Zanzibar.

FOTO X Kenya Wildlife Service
FOTO X Kenya Wildlife Service

Potrivit Ministerului de Externe al Tanzaniei, vizita lui Klaus Iohannis este răspunsul la invitația președintelui Samia Suluhu Hassan.

Tanzania și România au cooperat în domeniul comerțului și investițiilor de-a lungul timpului. În timp ce principalele produse tanzaniene exportate în România sunt ceaiul, tutunul și avocado, Tanzania importă din statul roman mașini electrice, tractoare, vehicule și echipalente medicale.  

Statisticile arată că în 2021, Tanzania a exportat în România produse în valoare de 4,26 milioane de dolari. Între timp, România a exportat produse în valoare de 12,3 milioane de dolari în Tanzania.

Despre turneul în Africa al lui Iohannis

Turneul președintelui Iohannis este conceput strategic pentru a consolida legăturile diplomatice, economice și culturale ale României cu Africa. Președintele va vizita patru națiuni africane, inclusiv Kenya, Cabo Verde și Senegal.

Potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale, președintele României va urmări alături de reprezentanții țărilor vizitate identificarea măsurilor pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și creșterea schimburilor economice, impulsionarea cooperării sectoriale în domenii de interes comun, precum agricultură și siguranță alimentară, managementul situațiilor de urgență, securitate cibernetică, infrastructură digitală, consolidarea României ca furnizor de educație și formare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite