MAE, despre interesul României pentru Africa: „Un nivel superior de ambiție, adaptat noilor realități românești și africane“

0
Publicat:

Înainte de a fi anunțat turneul african al lui Klaus Iohannis, liberalul Pavel Popescu i-a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să explice strategia țării noastre cu privire la Africa.

Președintele Klaus Iohannis efectuează o vizită de 10 zile în Africa FOTO kbs.co.ke
Președintele Klaus Iohannis efectuează o vizită de 10 zile în Africa FOTO kbs.co.ke

Printr-o interpelare adresată MAE la începutul lunii septembrie 2023, liberalul -pe atunci deputat, între timp demisionar în urma numirii ca vicepreședinte ANCOM - îi cerea Ministerului Afacerilor Externe să comunice, printre altele, „care vor fi coordonatele principale și obiectivele României, listate într-o viitoare strategie de țară pentru Africa?”.

„Cum veți asigura caracterul incluziv și participativ al procesului de elaborare al strategiei de țară pentru Africa? Aveți în vedere, în acest sens, consultarea cu reprezentanți ai mediului academic, societate civilă și experți independenți? Cum se va armoniza această strategie a României cu eforturile întreprinse de alți parteneri de la nivel internațional pentru consolidarea legăturilor occidentului cu Africa?”, a mai întrebat Pavel Popescu.

Răspunsul MAE

Ministerul Afacerilor Externe i-a transmis deputatului Popescu că „România își propune revigorarea relațiilor cu Africa Subsahariană la un nivel superior de ambiție, adaptat noilor realități românești și africane și noului profil strategic al fiecărui partener”.

„Această revigorare se va face prin urmărirea valorilor și intereselor comune, în principal în plan politic, economic, al cooperării multilateral și internaționale”, se mai arată în documentul MAE.

Ministerul responsabil de politica externă a României susține: „Contactele bilateral directe din ultimii ani cu statele africane au relevat acțiuni suprinzătoare de cooperare sectorială, economică, academică la nivelul anumitor actori ai societății civile, mediului artistic sau chiar al cultelor religioase”.

„Pentru maximizarea beneficiilor rezultate din aceste contacte româno-africane din aceste contacte româno-africane de dată mai recentă, corelat cu tradiția istorică pozitivă la nivelul percepțiilor continentului, este nevoie de o acțiune coordonată și de un cadru strategic, care să permit strângerea laolaltă a tuturor celor interesați de dezvoltarea relațiilor de ansamblu ale României cu statele africane”, se mai arată în răspunsul MAE.

„Este un praf în ochi”

Un specialist în diplomație contactat de „Adevărul” a declarat că răspunsul oferit de MAE este „mult bla bla”.

„La Ministerul Afacerilor Externe sunt niște fonduri pentru țările în curs de dezvoltare. Sumele sunt foarte mici. Câteva zeci de mii de euro pentru câte o țară, ceea ce reprezintă aproape nimic. Noi promitem să nu diminuăm această sumă uluitor de mică, ceea ce înseamnă că, de fapt, nu facem nimic, dar vom promite că vom primi din nou studenți africani care formează noua elită africană ce va rămâne cumva legată de România”, a declarat diplomatul care a vorbit sub protecția anonimatului.

Specialistul a declarat că în momentul de față, România nu mai are pârghii de influență în Africa. „Răspunsul MAE nu conține nimic care să arate o intenție de progres, de fapt. Este un praf în ochi”, a mai declarat diplomatul român.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite