Kelemen, reacție la amenințarea cu spânzurarea unei jurnaliste de către un extremist ungur

0
0

Vicepremierul a reacționat la amenințările unui politician maghiar asupra unei jurnaliste, punctând că agresiunea nu se justifică și că UDMR se așteaptă la aceeași atitudine din partea altor actori politici.

Kelemen Hunor a reacționat față de amenințărilor unui politician maghiar FOTO Arhivă
Kelemen Hunor a reacționat față de amenințărilor unui politician maghiar FOTO Arhivă

„Recent, un jurnalist din România a fost amenințat cu moartea. Poziția noastră este clară și neschimbată în ultimii 32 de ani: indiferent despre cine este vorba, despre un cetățean, un politician, un jurnalist, o personalitate publică de orice fel, considerăm inacceptabilă și respingem ferm orice agresiune împotriva lor”, a spus șeful UDMR într-un mesaj pe Facebook

Vicepremierul a punctat că formațiunea pe care o conduce se așteptă „la aceeași atitudine și poziție și din partea celorlalți. Pentru că, în ceea ce privește agresiunea verbală, care este adesea urmată de agresiune fizică, nu există loc de negociere”.

Agresiunea de orice fel nu poate fi justificată. Nici dacă este exprimată într-un cerc restrâns împotriva unui jurnalist, nici dacă se dorește spânzurarea politicienilor pentru că au afișat steagul secuiesc”, a mai subliniat vicepremierul Kelemen Hunor  

Reacția premierului Ciucă 

Premierul a calificat drept „un atac grav la adresa valorilor democratice” ameninţările formulate un politician ungur, aflat în vizită în România, la adresa unei jurnaliste a SRR, solicitând instituţiilor abilitate „să îşi exercite atribuţiile”.    

Condamn public ameninţările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public - Redacţia Târgu-Mureş, pe care le calific drept inacceptabile, reprezentând un atac grav la adresa valorilor democratice. Libera exprimare a jurnaliştilor este o condiţie de bază a statului de drept şi o valoare fundamentală în orice democraţie. Solicit instituţiilor abilitate ale statului să îşi exercite atribuţiile legale pentru protejarea jurnaliştilor şi tragerea la răspundere a celor responsabili de propagarea discursului care incită la ură şi discriminare”, a transmis Nicolae Ciucă, vineri, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.   

Extremist ungur, în România: „Asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar”  

Barna Bartha, deputat al partidului extremist Patria Noastră din Ungaria, a numit-o pe jurnalista angajată a postului național de radio „ticăloasă“ și a adăugat că oameni ca ea ar trebui „spânzurați“ și eliminați astfel din cadrul comunității maghiare, potrivit Radio România Actualități.

„Poți să te uiți la o Parászka Boróka, poți să o asculți la Radio Târgu Mureș, ei bine, (dacă) maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina dintre ei, atunci nu e de mirare că am ajuns unde am ajuns”, ar fi declarat Bartha. 

  Barta ar mai fi spus că, chiar dacă Ceaușescu ar fi trăit de două ori mai mult, nu ar fi putut face atâta rău poporului secuiesc ca „RTL Klub și gașca lui”, dar acum include și Duna TV în această categorie. El ar fi adăugat că „naivii și purii secui au vrut cuvântul maghiar” și „atunci a apărut Televiziunea Maghiară cu mizeria ei, cu programele și mizeriile ei distructive, distructive, inventate tocmai de evrei”. În cadrul aceleiași discuții, politicianul ar mai fi spus că „asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar”.   

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite