Kelemen: „Noţiunea de regiune în Constituţie înseamnă mai mulţi bani din buzunarele cetăţenilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor nu este de acord cu regiunile
Kelemen Hunor nu este de acord cu regiunile

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat decizia Comisiei de revizuire a Constituţiei privind introducerea noţiunii de „regiune“, arătând că acest lucru înseamnă mai multă birocraţie şi mai mulţi bani din buzunarele cetăţenilor.

„Astăzi s-a votat în Comisia de revizuire a Constituţiei introducerea noţiunii de regiune ca nivel între judeţ şi Guvern, acest lucru înseamnă mai multă birocraţie, mai mulţi bani din buzunarele cetăţenilor, noi nu am fost de acord, eşecul regiunilor de dezvoltare nu se datorează lipsei acestui nivel. Introducerea unui nivel în plus pe termen lung va încurca, judeţele vor fi golite de atribuţii încet, încet“, a precizat Kelemen Hunor.

El a spus că USL face aceeaşi greşeală pe care a facut-o PDL şi toate partidele la guvernare, care aveau impresia că sunt la guvernare nelimitat.

„Ne orientăm către un eşec în privinţa administraţiei şi absorbţiei fondurilor europene pe termen lung“, a adăugat liderul UDMR.

El a spus că UDMR susţine varianta în care trei-patru judeţe să intre într-o singură regiune şi „regiune de dezvoltare economică, nimic mai mult“.

Hunor a adăugat că UDMR susţine în privinţa sistemului electoral păstrarea în Constituţie a principiului reprezentativităţii proporţionale, un sistem mixt.

„Noi vom milita şi să rămână în Constituţie principiul reprezentativităţii porporţionale, vom susţine întoarcerea Camerei Deputaţilor pe lista judeţeană, aceasta este cea mai corectă formulă. (...) Iar Senatul să fie reprezentativitate regională. Susţinem o formulă în care păstrăm sistemul proporţional şi implementăm eventual un sistem mixt“, a mai spus Kelemen Hunor.

Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei a adoptat marţi un amendament propus de PSD prin care este introdusă noţiunea "regiune" în textul legii fundamentale, în favoarea acestuia fiind înregistrate 18 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere. Astfel, a fost modificat articolul 3, alineatul 3: „Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe, judeţe şi regiuni. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite