Kelemen Hunor, după negocierile cu PSD şi PNL pentru Guvern: „O discuţie foarte aprinsă”. Despre rotaţia premierilor: „E înghesuială mare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a transmis, după runda de marţi a negocierilor cu PNL şi PSD pentru viitorul Executiv, că partidele nu s-au pus de acord asupra rotaţiei premierului, în contextul în care fiecare formaţiune vrea să facă primul pas. Liderul UDMR a precizat că au fost „discuţii aprinse” şi că premierul va trebui să fie preşedinte de partid, pentru a funcţiona coaliţia.

După negocierile de marţi dintre PNL, PSD şi UDMR, partide care vor să formeze o coaliţie de guvernare, Kelemen Hunor a transmis că au avut loc „discuţii foarte aprinse” şi a precizat că s-au discutat doar câteva subiecte, respectiv certificatul verde şi impactul bugetar pe capitolele asupra cărora nu s-au pus de acord, privind creşterea veniturilor şi impozitarea. 

Liderul UDMR a declarat că discuţiile continuă, iar o nouă rundă de negocieri va avea loc miercuri, după ora 16.00, când se aşteaptă nişte cifre concrete de la Ministerul Finanţelor pentru a vedea impactul bugetar pe care l-ar aduce majorarea pensiilor, alocaţiilor şi salariilor. „Nu există în acest moment niciun procent agreat, trebuie să vedem”, a mai spus Kelemen Hunor.

Întrebat ce partid va da primul premier, Kelemen Hunor a răspuns: „Aici, colegii noştri nu s-au înţeles şi fiecare doreşte să fie primul. Ei trebuie să decidă şi am înţeles că asta va fi decizia de astăzi a liberalilor, dacă acceptă ideea de rotaţie, dar cine urcă primul, aici nu ştiu, nu îmi dau seama, e înghesuială mare”. 

Preşedintele UDMR a  mai spus că partidele trebuie să se prezinte la consultările de la Palatul Cotroceni cu un singur premier, din moment ce discută pe un program de guvernare comun. „Suntem departe de acea fază”, a mai completat acesta.

„Din punctul meu de vedere, o coaliţie funcţională, indiferent cine este premierul, trebuie să fie un preşedinte de partid”, a subliniat liderul Uniunii Maghiare, precizând că în caz contrar coaliţia nu poate să funcţioneze. 

„Eu am susţinut, indiferent cine e premierul dintre doi, trei, nu contează, ceilalţi trebuie să fie în Guvern, trebuie să lase orgoliile la o parte şi ego-ul un pic mai mic. (...) Trebuie să avem un premier preşedinte de partid şi ceilaţi doi să fie în Guvern”, a mai spus el, adăugând că va accepta orice soluţie, doar să fie preşedintele unuia dintre partide. 

Nu în ultimul rând, Kelemen Hunor nu exclude varianta unui premier care nu este şi preşedinte de partid, însă susţine că în acest fel pot să apară tensiuni. „Dacă vrem să repetăm filmul din 2021, atunci se poate merge pe o asemenea variantă, dar eu cred că ar fi un gest iresponsabil”, a completat liderul UDMR. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite