O nouă rundă de negocieri PSD-PNL-UDMR. Ce spun liberalii despre varianta Ciucă premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos. Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos. Octav Ganea

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că formaţiunea sa va discuta marţi seara, în şedinţa Biroului Executiv, despre programul de guvernare alături de PSD şi UDMR. Liderul PNL aşteaptă să vadă dacă există consens pe programul de guvernare înainte de a merge mai departe cu discuţiile privind premierul şi a precizat că Nicolae Ciucă era varianta propusă doar pentru guvernul minoritar PNL-UDMR.

Discuţiile dintre liberali şi social-democraţi s-au blocat, pe lângă capitolul economic, şi la numirea premierului, ambele formaţiuni ţinând cu dinţii de propriile nominalizări. 

„În primul rând să ne înţelegem pe programul de guvernare. Nu are sens să mergem mai departe până nu ne înţelegem pe program. Nu ajungem la propunerea de premier dacă nu avem program de guvernare”, a declarat Florin Cîţu marţi, de la Parlament, precizând că nu s-a decis momentan care partid să dea primul premierul. 

Întrebat dacă în şedinţa de marţi seara din BEx va susţine ca prima propunere de premier să aparţină Partidului Social Democrat, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, după decizia de a avea premieri prin rotaţie, liderul PNL a afirmat: „Diseară voi discuta pe programul de guvernare”.

Mai mult, întrebat dacă PNL ar avea ceva împotrivă ca Marcel Ciolacu sau Sorin Grindeanu să fie propuşi pentru funcţia de premier, în cazul în care PSD ar propune primul un om pentru scaunul de la Palatul Victoria, Cîţu a transmis: „PNL nu pune condiţii, noi vorbim de principii. Suntem singurul partid care nu pune astfel de condiţii. Eu văd că toate partidele au tot felul de condiţii, ceea ce îmi arată mie că nu vor la guvernare. Am văzut că USR îşi propune preşedintele partidului, PSD îşi propune tot preşedintele. Cumva, când vine vorba de PNL, toată lumea trebuie să aibă o opinie despre partid. În forurile statutare ale PNL se va alege (premierul n.r.)”.

Bode: Există două decizii în PNL privind premierul

Lucian Bode, prim-vicepreşedinte PNL şi ministru de Interne, a declarat că sunt în vigoare două decizii ale Partidului Naţional Liberal în ceea ce priveşte premierul şi a precizat că în şedinţa BEx de marţi seara este posibil să se decidă asupra propunerii de prim-ministru. 

„În PNL există, deocamdată, două decizii. Una a Consiliului Naţional care spune că preşedintele partidului este propunerea pentru funcţia de prim-ministru dacă avem această oportunitate. Mai există o decizie a Biroului Politic, în unanimitate, care spune că Nicolae Ciucă este propunerea PNL. În această seară posibil să decidem, dar validarea va fi în BPN. BEx propune, BPN aprobă”, a spus Bode marţi, la Parlament.

În schimb, Florin Cîţu, preşedintele PNL, susţine că votul pentru propunerea lui Nicolae Ciucă în funcţia de premier a fost dat strict pentru formula unui guvern minoritar PNL-UDMR, care în actuala situaţie nu mai este valabil.  

„Pentru domnul Nicolae Ciucă a fost dat un vot pentru un guvern minoritar PNL-UDRM. Acum a trecut. Este o singură decizie pentru că eu am făcut propunerea. Poate să fie o altă propunere, dacă sunt şi altele în PNL. În acest moment avem doar o decizie de a forma un guvern în jurul PNL”, a precizat Cîţu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite