Ion Iliescu: Răzvan Theodorescu a făcut România mai culturală într-o societate insensibilă la valorile culturii

0
Publicat:

Fostul președinte al României a precizat că fostul ministru al Culturii a fost unul dintre intelectualii apreciați, fiind printre cei care au modernizat Academia Română. Iliescu a subliniat că l-a legat o prietenie de decenii de Theodorescu.

Ion Iliescu, fost președinte al României FOTO Arhivă Adevărul
Ion Iliescu, fost președinte al României FOTO Arhivă Adevărul

Am aflat cu imensă durere despre dispariţia academicianului Răzvan Theodorescu. L-am cunoscut de când era student, aşadar, nu greşesc dacă spun că ne ştiam de o viaţă. Viaţa lui a fost încercată: şi-a hrănit vocaţia de profesor şi de cercetător când uşile universităţii i-au fost închise, iar mai târziu a devenit nu doar unul dintre cei mai buni istorici ai artei şi civilizaţiei României ultimului secol, dar şi un profesor extraordinar, un rector formidabil, un preşedinte cu viziune al Radioteleviziunii Române, un ministru al Culturii care a dat excelenţă acestei funcţii, un academician a cărui operă va fi imposibil de egalat şi un vicepreşedinte al Academiei Române care a ştiut să modernizeze această instituţie. Însă, printre toate aceste roluri publice, Răzvan Theodorescu a rămas un om liber. Şi tocmai această libertate a făcut ca prietenia dintre noi să fie una adevărată", a scris fostul preşedinte pe blogul personal.

Potrivit fostului șef de stat, „sunt puţine prietenii adevărate astăzi, tot aşa cum sunt puţini oameni autentici, aşa cum a fost 'profesorul naţiunii', Răzvan”.

Îi mulţumesc că, într-o ţară în care a fi 'omul lui Iliescu' a fost, mai ales în ultimii ani, eticheta unui stigmat, Răzvan Theodorescu nu s-a dezis niciodată de această legătură, ba, dimpotrivă, a afirmat-o cu onoare şi a transformat-o în ceea ce el numea, generos, ca fiind un titlu de nobleţe. A făcut România mai culturală într-o societate insensibilă la valorile culturii şi poate aceasta a fost printre cele mai grele misiuni pe care şi le-a asumat lucid, nu doar altruist. Transmit condoleanţele mele familiei, iar Ilincăi, fiicei sale, îi doresc putere şi alinare; pierderea ei este şi pierderea României, una care speram să întârzie oricât de mult", a mai transmis fostul președinte al României.

Decedat în spital

Vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, a murit luni, la vârsta de 83 de ani, la spitalul Floreasca din Capitală.

Născut la 22 mai 1939, la București, Răzvan Theodorescu a fost istoric de artă, doctor în ştiinţe istorice, Preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, Secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, Profesor la Universitatea de Arte, Membru titular al Academiei Române din 2000 (corespondent - 1993). A fost şi directorul general al Televiziunii Române în perioada 1990-1992 şi ministru al Culturii, între anii 2000-2004.Enter

„Sunt mândru că aparţin unui popor inteligent, unui popor care a ştiut să treacă prin istorie, a ştiut să fie luptător la nevoie, oportunist la nevoie şi trădător la nevoie. În ceea ce priveşte personalităţile, naţia română stă pe umerii a trei titani: unul este poetul naţional, Mihai Eminescu, unul este istoricul naţional, Nicolae Iorga, şi cel de-al treilea este dramaturgul naţional, Ion Luca Caragiale", declara acum ceva timp într-un interviu Răzvan Theodorescu, conform Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti".

În perioada 1990-1992, a fost preşedinte al Radioteleviziunii Române, iar între 1992 şi 2000, a fost membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului. Preşedinte al Comisiei Naţionale a Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice (1993-1995). Membru în Colegiul Naţional al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (din 2004); membru al Consiliului de administraţie al Institutului European din România; membru în Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

A fost senator de Iaşi (2000-2004), apoi senator de Botoşani (2004-2008). De asemenea, a ocupat fotoliul de ministru al Culturii şi Cultelor (2000-2004).

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri