Kelemen Hunor: Formă finală a legii pensiilor speciale, până la sfârşitul lunii martie

0
Publicat:

Președintele UDMR susține că până la finalul lunii martie va fi gata noua lege a pensiilor speciale, într-o formă „corectă” și „constituțională”. În prezent, proiectul este blocat la comisiile din Senat.

Kelemen Hunor (stânga) e optimist privind noua reformă a pensiilor speciale FOTO gov.ro
Kelemen Hunor (stânga) e optimist privind noua reformă a pensiilor speciale FOTO gov.ro

Cu pensiile speciale eu cred că până la sfârşitul lunii martie vom avea o formă finală a legii. Avem un grup de lucru, şi de la noi sunt doi specialişti, şi de la celelalte partide, vor veni în coaliţie şi, pe baza raportului Băncii Mondiale şi pe baza direcţiei date de coaliţie, sunt convins că lucrurile până la termenul stabilit şi asumat de România vor fi rezolvate. N-o să facem un lucru care nu corespunde principiilor din Constituţie", a declarat Kelemen Hunor la B1 TV, potrivit Agerpres

Președintele UDMR a pledat pentru principiul contributivităţii, afirmând că nu este normală pensionarea la vârsta de 50 de ani.

Eu plec de fiecare dată de la un principiu sănătos - contributivitate şi după aceea, sigur, poţi să mergi pe diferite variante dacă pentru cei care sunt în serviciul public vrei să dai ceva în plus. Aici avem o problemă: nu poate să fie pensia mai mare decât salariul. Este exclus! Din punctul meu de vedere, nu este bine să ieşi la pensie la 50 de ani şi să primeşti pensie de serviciu. Poţi să primeşti pensie de serviciu dacă ai ieşit mai devreme la pensie, dar după ce ajungi la vârsta de pensionare normală sau valabilă pentru toată lumea. (...) Asta trebuie să fie valabil şi pentru judecători, şi pentru procurori, şi pentru poliţişti şi pentru toţi cei care pot în acest moment să se pensioneze mai repede. Eu spun care este punctul meu de vedere. În acest moment specialiştii discută, vom vedea soluţia, dar oricum va fi o soluţie constituţională, perfect constituţională şi acest lucru trebuie să-l înţeleagă toată lumea", a explicat vicepremierul.

Să nu pice la CCR

Liderul UDMR a subliniat că nu se doreşte adoptarea unei legi care va pica ulterior la Curtea Constituţională.

Nu ne dorim o lege care după aceea pică la CCR. Nu ne putem juca cu acest subiect, şi nu numai din cauza banilor europeni. (...) Trebuie să recunoaştem că sunt segmente profesionale din societate care au o capacitate de presiune foarte mare, vrei nu vrei, fiindcă s-au creat din 1997 - 1998 pentru ei nişte, hai să spunem, nişte beneficii mult mai solide decât ar fi trebuit. (...) Este corect, independenţa justiţiei, şi judecătorului şi procurorului este un lucru la care ţinem cu toţii, dar trebuie să vezi că şi un chirurg şi un neurochirurg au presiune şi nu ies la pensie la 50 de ani. Nu cred că peste un procuror sau un judecător vine o presiune mai mare decât peste un neurochirurg”, a mai afirmat vicepremierul. 

Şi profesorii şi învăţătorii trebuie plătiţi, pentru că soarta noastră este în mâna lor. Deci, din acest punct de vedere, nu văd de ce ar trebui să acceptăm această pensionare anticipată, chiar la 51, 52 de ani. Ok, nu la 65, poate la 60, dar de ce la 50? Experienţa lor e absolut necesară pentru societate. Dorinţa noastră este să găsim o soluţie corectă, echilibrată şi constituţională, că nimeni nu doreşte să pice la CCR, fiindcă atunci o luăm de la capăt", a transmis Kelemen Hunor.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite