Iohannis, vizită de lucru în Grecia. Ce teme sunt pe agendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României va efectua luni și marți o vizită de lucru în Grecia, pentru a discuta despre relațiile economice, dar mai ales de proiectele de infrastructură și de interconectare energetică.

Președintele Klaus Iohannis FOTO Presidency
Președintele Klaus Iohannis FOTO Presidency

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua o vizită de lucru în Republica Elenă, la Atena, în perioada 2-3 decembrie 2022, ocazie cu care va avea întrevederi cu Președintele Katerina Sakellaropoulou și cu Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis. Vizita la Atena are loc în contextul unui dialog susținut la nivel înalt și al unei coordonări strânse între România și Grecia pe temele de actualitate”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Întrevederile Președintelui României cu Președintele și Premierul eleni au ca obiectiv abordarea potențialului de dezvoltare al relațiilor dintre cele două țări, în domeniul economic și investițional, dar și în alte sectoare precum cel cultural, educație, protecție civilă și turism. Un accent deosebit va fi pus pe proiectele de infrastructură și interconectare, inclusiv din domeniul energetic, menite să reducă dependența de gazul rusesc și să sporească securitatea energetică a celor două țări”, completează sursa citată.

Situația din Ucraina și cea din Rep. Moldova, discutate

Nu este uitat nici subiectul războiului de la nord de România. „De asemenea, vor fi abordate situația de securitate generată de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și consecințele acestui război în multiple planuri. Sprijinul pentru Republica Moldova, extrem de vulnerabilă în actualul context, va figura, de asemenea, pe agenda de discuții”, punctează Administrația Prezidențială.

Un subiect de interes pentru ambele țări îl reprezintă susținerea procesului de extindere a Uniunii Europene. În acest sens, va avea loc un schimb de opinii în pregătirea Summitului UE - Balcanii de Vest, din data de 6 decembrie 2022, de la Tirana, Republica Albania. De asemenea, Președintele României va participa și la reuniunea de lucru, la nivel de lideri, a Partidului Popular European, în cadrul căreia vor fi discutate teme de actualitate ale agendei europene”, conchise sursa centrală.

Săptămâna trecută, intensă pentru Iohannis și diplomația de la București

Șeful statului, premierul și ministrul Afacerilor Externe au avut o săptămână plină de evenimente, în condițiile în care la București au fost Reuniunea liderilor de la Munchen, Summitul G7 și reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre NATO, un eveniment la care au participat inclusiv liderul diplomației de la Washington, dar și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

În urma reuniunii miniștrilor de Externe a fost adoptată o declarație ministerială, în care a fost condamnată agresiunea nejustificată a Rusiei și s-a stabilit întărirea Flancului Estic. De asemenea, miniștrii de Externe au discutat de soluții pentru a gestiona criza energetică. 

Pentru România urmează o nouă săptămână lungă, pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 decembrie fiind discutată tema extinderii spațiului Schengen, adică primirea României, Bulgariei și a Croației. Prin urmare, zilele acestea vor fi purtate ultimele discuții pentru a fi date reasigurări referitoare la susținerea cauzei României, după ce anterior unele state semnalaseră diferite probleme. Potrivit liderului diplomației de la București, Bogdan Aurescu, România se bazează și pe sprijinul Olandei, al Suediei și Austriei, adica statele care ridicau semne de întrebare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite