Iohannis cere Parlamentului să declare vacantă funcția de șef al SRI, după demisia lui Hellvig

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solicitarea președintelui României a fost adresată lui Alfred Simonis (președinte interimar al Camerei) și Nicolae Ciucă (președintele Senatului), pentru a luat act de „retragerea” lui Eduard Hellvig din funcție.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO Presidency.ro
Klaus Iohannis, președintele României FOTO Presidency.ro

„Domnule Președinte al Senatului,

Domnule Președinte al Camerei Deputaților,

În temeiul prevederilor art. 65 alin. (2) lit. h) din Constituția României, republicată, și ale art. 23 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, cu modificările și completările ulterioare vă propun

Să luați act de retragerea din funcția de director al Serviciului Român de Informații a domnului Eduard Raul Hellvig și să declarați vacantă această funcție, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre în acest sens”, este scrisoarea adresată de Klaus Iohannis lui Nicolae Ciucă și Alfred Simonis.

Pentru numirea unui nou șef al SRI este nevoie de consens politic, deoarece directorul Serviciului este votat de plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului, la propunerea președintelui României. 

Interimat pentru moment

Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații, a susținut luni o declarație de presă la sediul central al SRI în care a afirmat că își dă demisia de la șefia serviciului.

Este momentul să constat că obiectivele pe care mi le-am propus au fost îndeplinite. Prin urmare pot să închei etapa de viață pe care am parcurs-o în fruntea SRI. Am discutat deschis acest lucru cu președintele. Este o cutumă greșită la noi că cei care dețin funcții de putere să nu plece dion ele decât în ultima clipă. Cred că e nevoie de un asemenea pas. E un gest de sănătate democratică. Este sănătos pentru democrație, pentru echilibrul puterilor în stat ca un director de serviciu să aibă un mandat limitat în timp. Funcția de director oferă acces la un volum semnificativ de informații sensibile. Închei această etapă cu satisfacția că am făcut lucruri bune pentru cetățeni, pentru România și pentru SRI. Am promovat o nouă generație în funcțiile de conducere. Starea serviciului e acum semnificativ mai bună decât în urmă cu 8 – 9 ani. Îmi exprim aprecierea față de profesioniștii din SRI”, a precizat Eduard Hellvig, în discursul privind anunțarea demisiei.

Directorul SRI a mai afirmat că este un susţinător deschis al valorilor de securitate naţională şi al profesioniştilor oneşti din domeniul informaţiilor. „Și cred că viitorul SRI va fi unul bun pentru România dacă instituția se ferește de greșelile și abuzurile trecutului, dacă își menține parcursul democratic și de profesionializare care i-au adus în prezent admirația și respectul partenerilor săi din țară, din UE și din NATO. Îmi amintesc acum de ceea ce spunea un important lider politic european al secolului XX - «Singurul ghid al unui om este conștiința sa. Singurul scut al memoriei sale este verticalitatea și sinceritatea acțiunilor sale. Este foarte imprudent să mergi prin viață fără acest scut, pentru că suntem atât de des luați în derâdere de eșecurile speranțelor noastre și de nerealizarea planurilor noastre. Purtând acest scut, vom fi mereu în rândul celor onorabili»”, a precizat Eduard Hellvig care a mai spus și că „declarația de azi e ultima în calitate de director al SRI”.

Generalul Răzvan Ionescu va prelua conducerea interimară a Serviciului Român de Informaţii după demisia lui Eduard Hellvig. Acesta are o experiență de mai mult de două decenii în cadrul instituției și a condus o unitate centrală pentru combaterea amenințărilor transfrontaliere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite