Iohannis: Referendumul pe tema justiţiei l-am câştigat împreună cu românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presidency.ro
FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi la Forumul Internaţional al Societăţii Civile că votul românilor de la alegerile europarlamentare şi referendum a transmis un mesaj proeuropean. Şeful statului a lăudat apoi şi organizaţiile societăţii civile pentru promovarea valorilor democratice şi rolul în „promovarea bunei guvernări”.

„Am avut alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul pe tema justiţiei pe care l-am convocat în România şi, dacă pot să spun aşa, pe care l-am câştigat împreună cu românii. Concluzia, după scrutinul din 26 mai, este una foarte simplă şi doresc să o împărtăşesc şi cu dumneavoastră: românii au spus ferm că îşi doresc un parcurs european pentru România, în ciuda încercărilor eşuate de a slăbi încrederea cetăţenilor în proiectul european.

Românii au dovedit, prin vot, că orice schimbare începe de la o aspiraţie şi de la înţelegerea modului în care funcţionează lumea de astăzi. Românii au transmis un mesaj clar, un mesaj proeuropean, au hotărât că locul României este, fără îndoială, în Uniunea Europeană, în rândul statelor care susţin şi cred în proiectul european, şi, pe scurt, au demonstrat că îşi doresc să se implice activ în apărarea statului de drept. Este un semn clar că spiritul civic a devenit şi mai prezent, lucru care nu poate fi decât în beneficiul societăţii româneşti şi care demonstrează forţa ei de regenerare.

În România, ca şi în alte state ale Uniunii Europene, cetăţenii au respins discursul antieuropean. Prin aceste alegeri, majoritatea cetăţenilor statelor membre au dovedit că înţeleg pericolele pe care le presupun curentele eurofobe, extremiste, naţionaliste şi populiste. Este un moment potrivit să continuăm să găsim soluţii pentru apărarea democraţiei, a statului de drept, a valorilor europene, iar aceste lucruri consider că sunt posibile prin educaţie”, a afirmat Klaus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite