Corespondent Bloomberg: Iohannis, propus pentru funcția de secretar general al NATO. Ce spune Guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ar fi anunțat oficial aliații că îl propune pe Klaus Iohannis pentru conducerea NATO, potrivit unei postări pe platforma X a unui corespondent din SUA. Informația este susținută și de surse guvernamentale citate de G4Media. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a refuzat însă să comenteze subiectul într-o conferință de presă. 

Klaus Iohannis ar fi fost propus pentru conducerea NATO FOTO Inquam Photos
Klaus Iohannis ar fi fost propus pentru conducerea NATO FOTO Inquam Photos

„România i-a notificat pe ceilalți membri NATO că intenționează să îl nominalizeze pe președintele țării, Klaus Iohannis, drept candidat pentru funcția de secretar general al NATO. Va complica efortul celorlalți aliați de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, a scris Jennifer Jacobs pe X.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de G4Media, premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, care este considerat favorit în cursa pentru șefia NATO, nu poate strânge suficiente voturi din cauza opoziției din partea aliaților de pe frontul estic, precum Bulgaria, Ungaria, Turcia și România.

Următorul secretar general al NATO ar urma să fie anunțat la Summitul NATO din iunie. 

Administrația Prezidențială a refuzat însă să ofere un răspuns, argumentând că „nu comentează zvonuri”, potrivit sursei citate. 

Anterior, președintele Klaus Iohannis a susținut însă, într-o conferință de presă la Cotroceni, că în cazul unei astfel de propuneri ar analiza situația. 

Ce spune Guvernul 

„Am văzut. Este o dezvoltare a unui subiect chiar în această după-amiază despre ce se va întâmpla cu viitorul secretar general al NATO, cine va ocupa această poziție.În clipa de față, în numele Guvernului, nu am date pentru a comunica pe acest subiect”, a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin. 

Întrebat cine face nominalizarea, reprezentantul Guvernului a explicat că „la nivel de NATO, din ce stiu, deciziile se iau în unanimitate, sunt discuții politice care nu se pripesc, mai ales că vorbim despre aceasta funcție, mai ales în contextul pe care îl trăim. O să vedem. Dacă vom avea informații publice despre asta cu siguranță le vom putea comunica”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite