Joe Biden sprijină candidatura lui Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO. Olandezul are și susținerea Londrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UPDATE Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, susţine candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, a declarat joi, pentru Reuters, un oficial american, potrivit Agerpres. Anterior, și Marea Britanie anunțase că susţine aceeași variantă.

Joe Biden. FOTO EPA EFE
Joe Biden. FOTO EPA EFE

„Preşedintele Biden sprijină puternic candidatura prim-ministrului Rutte la funcţia de secretar general al NATO'', a spus oficialul citat.

Dacă va deveni viitor secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, Mark Rutte (57 de ani) i-ar succeda norvegianului Jens Stoltenberg, care îşi încheie la 1 octombrie mandatul început în urmă cu zece ani şi prelungit de patru ori, în 2017, 2019, 2022 şi 2023.

Știrea inițială: Marea Britanie susţine varianta ca Mark Rutte să fie viitorul secretar general al NATO 

Marea Britanie îl susţine pe premierul în exerciţiu olandez Mark Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg în funcţia de secretar general al NATO, a anunţat joi Ministerul de Externe britanic, potrivit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Mark Rutte. FOTO EPA EFE
Mark Rutte. FOTO EPA EFE

Mark Rutte, care este considerat favorit să preia postul de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice în octombrie, atunci când Stoltenberg îşi încheie mandatul început la 1 octombrie 2014 şi prelungit de patru ori, şi-a exprimat anul trecut interesul faţă de acest job.

Potrivit Foreign Office, Rutte este un politician respectat în cadrul NATO şi el ar garanta că această organizaţie rămâne puternică şi pregătită pentru orice eventualitate de a se autoapăra.

În iulie anul trecut, liberalul Mark Rutte (57 de ani), cel mai longeviv premier din istoria Olandei, a anunţatcă se retrage din politica olandeză, dar el rămâne în funcţie pentru a asigura afacerile curente ale guvernului în contextul continuării negocierilor pentru formarea unei coaliţii în urma alegerilor din 22 noiembrie.

Mandatul lui Jens Stoltenberg la şefia NATO a fost extins în iulie anul trecut pentru a patra oară, după decizii similare în 2017, 2019 şi 2022.

Printre criteriile evocate de NATO pentru funcţia de secretar general se numără și cel privind un angajament suficient în materie de apărare în ţara de origine a candidatului la postul de secretar general al Alianţei.

Țările membre NATO s-au angajat că aloce 2% din PIB pentru apărare, un obiectiv de care Olanda este foarte aproape graţie în special măsurilor luate de Mark Rutte în calitate de prim-ministru.

Anul trecut, Ben Wallace, care era ministru al apărării britanic dar între timp a demisionat, s-a arătat interesat de funcţia de secretar general al NATO, însă nu a reuşit să obţină aprobarea Statelor Unite. Ulterior, mandatul norvegianului Jens Stoltenberg a fost prelungit până la 1 octombrie 2024.

Unele state membre NATO consideră că a sosit timpul ca la conducerea NATO să se afle pentru prima dată o femeie, numele cel mai des vehiculat fiind cel al şefei guvernului eston, Kaja Kallas.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite