Ucraina şi Danemarca încheie un acord bilateral de securitate pe zece ani

0
Publicat:

Guvernul de la Copenhaga a anunţat joi că Danemarca şi Ucraina au încheiat un acord bilateral de securitate pe zece ani, informează AFP, citată de Agerpres.

Mette Frederiksen și Volodimir Zelenski. FOTO Facebook
Mette Frederiksen și Volodimir Zelenski. FOTO Facebook

AFP reaminteşte că ucrainenii au semnat deja tratate similare cu Germania, Franţa şi Regatul Unit.

„Acordul înseamnă că susţinerea militară şi civilă va fi reglementată pentru următorii zece ani" printr-un document bilateral şi va fi finanţată din fondul danez pentru Ucraina, în valoare de 69,1 miliarde de coroane (9,3 miliarde de euro), a precizat ministerul apărării.

Ajutor militar imediat de 229 milioane de euro

Dincolo de acord, Danemarca a anunţat deblocarea unui nou ajutor militar imediat de 1,7 miliarde de coroane (229 milioane de euro) destinat ucrainenilor.

Pachetul prevede livrarea în Ucraina a 15.000 de proiectile de artilerie „în următoarele câteva luni", în colaborare cu Cehia, în condiţiile în care forţele Kievului se confruntă cu lipsa de muniţie în războiul de apărare împotriva Rusiei.

„Danemarca este una din ţările care susţin cel mai mult Ucraina (...) Sunt mândră de asta", a declarat șefa guvernului danez, Mette Frederiksen, într-o conferinţă de presă.

Un pas către viitoarea aderare a Ucrainei la UE şi NATO

Un comunicat al guvernului danez afirmă că angajamentele anunţate sunt un pas către viitoarea aderare a Ucrainei la UE şi NATO.

Ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen, a afirmat în acest context că Danemarca va trimite la vară Ucrainei primele avioane de vânătoare F-16, promise încă de anul trecut, „dacă pregătirile se derulează conform calendarului prevăzut".

Olanda şi Danemarca au obţinut acordul Statelor Unite de a transfera Ucrainei avioane americane F-16 şi s-au angajat în august 2023 să facă acest pas, iar Norvegia le-a urmat exemplul.

Olanda a trimis deja primele astfel de aeronave în România

Olandezii au trimis deja primele astfel de aeronave în România, la centrul de instruire inaugurat în noiembrie.

Potrivit datelor publicate vinerea trecută de Institutul Kiel din Germania, înaintea anunţului privind noul pachet, danemarca se afla pe locul al patrulea în rândul donatorilor de ajutoare militare pentru Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite